Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home SLIDER Συνάντηση της ομάδας του ΔΗ.ΚΙ.Ο με το Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη
SLIDERΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση της ομάδας του ΔΗ.ΚΙ.Ο με το Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο  ΣΟΛΠ και υποψήφιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με την παράταξη  ΔΗ.ΚΙ.Ο., κ. Δημήτρη  Ίσαρη και εκπροσώπους του  Συλλόγου  Οικονομολόγων-Λογιστών Πειραιώς  δήλωσε:
«Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής πέρα από την αύξηση των δημοσίων εσόδων μπορεί να συμβάλει και στην εξυγίανση της αγοράς. Ζητούμενο βεβαίως είναι να πληρώσουν οι “στρατηγικοί φοροφυγάδες” τους φόρους που τους αναλογούν, ενώ πάγια η θέση μας είναι να επιβραβευθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Πλαστικό χρήμα, περιουσιακά στοιχεία, τεκμήρια διαβίωσης, δαπάνες καθημερινότητας και πληρωμές λογαριασμών κοινής ωφέλειας μπορούν να διασταυρωθούν άμεσα ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αποσείσουν την κατηγορία του συνήθους υπόπτου και να απομονώσουν τα “ξερά”, ώστε να μην καούν και τα “χλωρά”. Τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχων μπορούν πλέον να γκρεμίσουν τα ταμπού δεκαετιών με διασταυρώσεις στοιχείων για όλους και να καταλάβουν ότι το κράτος δεν τους αδικεί. Για να πάψει λοιπόν να υπάρχει “φορορραγία”, θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάψουν να είναι οι “φοροεισπράκτορες” για λογαριασμό του κράτους. Αντί αυτού όμως, βλέπουμε να χρησιμοποιείτε ο πολίτης-καταναλωτής στο ρόλο του “ανώνυμου φοροκυνηγού” με τον κίνδυνο να ανοίξει τον “ασκό του Αιόλου” σε εκδικητικές, εκβιαστικές, ανταγωνιστικές, και κακοήθεις ανώνυμες καταγγελίες, αλλά και την όρεξη των διαδικτυακών απατεώνων και εκβιαστών σε νέα “φάμπρικα”. Είναι γεγονός πως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μας προστατεύει όλους στην αγορά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και πιστευόυμε πως με τα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχων η φοροδιαφυγή μπορεί να έχει ονοματεπώνυμο και όχι “επαγγελματικές ταμπέλες”. Ας δώσει λοιπόν το ΥΠΕΘΟ τα bonus στους συνεπείς φορολογούμενους ως κίνητρο προς μίμηση.»
Το Ε.Β.Ε.Π. ζητά «bonus» στους συνεπείς φορολογούμενους και εξυγίανση της αγοράς από τη φοροδιαφυγή
Αλλαγές και ανατροπές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών φέρνει το νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι πάγια θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ότι οι «στρατηγικοί φοροφυγάδες» θα πρέπει να τιμωρούνται και να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, ενώ οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να επιβραβεύονται. Ήρθε η στιγμή η χώρα μας να αποκτήσει φορολογική κουλτούρα και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή στερεί σημαντικούς πόρους από τα κρατικά έσοδα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και παράλληλα η φοροδιαφυγή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά. Είναι προφανές ότι όσοι φοροδιαφεύγουν δίνουν τις περισσότερες φορές «αφορολόγητες παροχές» στους πελάτες τους και το ερώτημα είναι πόσο και πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τις αποτρέπει. Εάν λοιπόν κάθε μέτρο που περιέχεται σε ένα φορολογικό νόμο μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα έχει την στήριξη του ΕΒΕΠ. Προς αυτή την κατεύθυνση από το 2024 κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώνει ετήσια κέρδη που θα φθάνουν κατ’ ελάχιστον τα 10.920 ευρώ, δηλαδή μηνιαίες αποδοχές που ισούνται με τον κατώτατο μισθό. Πρόκειται για ένα μαχητό τεκμαρτό αντικειμενικό κριτήριο, που οριοθετεί όσα δηλώνουν μέχρι σήμερα οι 7 στους 10. Δηλαδή εάν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει ότι δεν κατάφερε τελικά να έχει καθαρά έσοδα 10.920 ευρώ, για πολύ σοβαρούς λόγους, όπου είναι οι λόγοι υγείας, θα πληρώνει λιγότερους φόρους. Τα έσοδα που θα έχει το κράτος από το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 606 εκατ. ευρώ, με 473.000 φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρους 1.444 ευρώ κατά μέσο ετήσιο όρο, ενώ για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή και για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Σημειώνεται, ότι ορθώς οι αγρότες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια εξαιρούνται. Κάθε αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος με σκοπό τη δίκαιη φορολόγηση και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βρίσκει το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. πάντα σύμφωνο. Αναλυτικότερα, τα τρία σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι καταγγελιές για πλαστές αποδείξεις, έσοδα και δαπάνες στο MyData και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, δελτία αποστολής με το ψηφιακό πελατολόγιο.
Στη φωτογραφία από αρ. τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ελλάδος , Κοκκινιώτης Θοδωρής, Χαντζάκου Ελένη,  Ίσαρης Δημήτρης πρόεδρος  ΣΟΛΠ , Μπουρλετίδης Κώστας, στη μέση ο Πρόεδρος  ΕΒΕΠ  κ.Βασίλης Κορκίδης,

Related Articles

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΤΛΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟΝ CAPT ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Το American BC University Business and Theology απένειμε τον τίτλο του Επίτιμου...

ΕΒΕΠ: «Υγιεινή και Ασφάλεια στον Χώρο Εργασίας. Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι ο διεπιστημονικός τομέας που στοχεύει...

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ στο 1o BeautyShow 2024

Τα παιδιά των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ στο 1oBeautyShow 2024 του Β.Ε.Π. έδωσαν...