Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΕΛΛΑΔΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΣ εφ΄ όλης της ύλης
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΣ εφ΄ όλης της ύλης

Ο  κ. Γιάννης Λαγουδάκος θα είναι ο μελλοντικός Δήμαρχος Περάματος. Είχε την ευγενή καλωσύνη να μας  απαντήσει  σε κάποιες  ερωτήσεις για μια μικρή συνέντευξη στην Κλαίρη Παπαγεροθέου.

 

Είστε χρόνια στο πολιτικό σκηνικό του Περάματος και της χώρας, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και την όχι τόσο γνωστή δράση σας.

Μ΄άρεσε η πολιτική και οι αρχαίοι Έλληνες πολιτικοί και οι σύγχρονοι της μεταπολίτευσης (δεν αναφέρομαι στους συνεπώνυμούς πρόσφατους συγγενείς τους…) και έτσι σπούδασα πολιτικές επιστήμες επειδή όμως προέρχομαι από μια μικροαστική έως ταπεινή οικογένεια γνώριζα ότι αυτό θέλει πολύ κόπο και πολλούς αγώνες έτσι από το γυμνάσιο συνδικαλίστηκα  με τέτοια διάσταση που όλοι οι συμμαθητές έλεγαν οτι μια μέρα θα γίνω  δήμαρχος ή βουλευτής της περιοχής τους…δύσκολο όμως να είσαι νεοδημοκράτης με αριστερή αυτοκατάταξη στο χώρο και όχι από τζάκι.

Στα 22 μου έτη διεκδίκησα την εκλογή μου με τον Κομμουνιστή Δήμαρχο Γιάννη Πατσιλινάκο και διδάχτηκα αυτοδιοίκση ως πρώτος εκλεγμένος με ρεκόρ ψήφων (έκτοτε ΚΑΝΕΙΣ) έως  σήμερα ,,.Το 1998 για λίγο δεν εκλέχθηκα δήμαρχος και το 2002 εκλέχθηκα για 1η φορά. Έκτοτε δεν ξαναεκλέχθηκα την 2η Κυριακή αλλά πάντα πρώτος την 1η από τον λαό…ε νομίζω ήρθε η ώρα της δικαίωσης μου.

 

Τι είναι αυτό που θα προσθέτατε ή θα αφαιρούσατε από τις τα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου;

Καταρχήν πρέπει να τελειώσω ότι ξεκίνησα σε κτίρια και υποδομές, όπως: Κολυμβητήριο Γ.Κασιμάτης,  Παιδικός Σταθμός Άνω Περάματος  Αγίας Παρασκευής , παραλιακό κτήμα Αρμού, επαναλειτουργία Μουσείου στο Τέρμα,  Λειτουργία Αναπλασμένης Χωματερής Σχιστού που 17 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν καμιά κινητικότητα από όλους τους προηγούμενους δημάρχους και βέβαια αντιμετώπιση της σύγχρονης Αυτοδιοικητικής καθημερινότητας του 2024.

 

Μετά από πολυετή θητεία στα Δημοτικά Συμβούλια, τι είναι αυτό που θα αλλάζατε στην πολιτική γραμμή της απερχόμενης διοίκησης;

Ο Δήμος Περάματος και η Πόλη μας πρέπει να ζήσει ξανά περίοδο εξωστρέφειας. Κόσμος, εργασία, διασκέδαση,  άθληση, πολιτισμός περιβάλλον πρέπει να αναδειχθούν ως προορισμός και τόπος κατοικίας γιατί είναι σχεδόν όλα εγκατελειμένα και αυτό όχι από πρόθεση αλλά λόγω του γνωστού πλέον φαινομένου ο λαός να εκλέγει άτομα που δεν έχουν τη διάσταση του δημάρχου και των συμβούλων αν και έχουν την διάθεση και φοβικά σύνδρομα και ατολμίας να αφήνουν πίσω ολόκληρη την πόλη.

 

Στις μέρες μας και με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πιστεύεται ότι υπάρχει πραγματικά τοπική αυτοδιοίκηση;

ΟΤΑΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ αποφασίσει να σεβαστεί και να αναδείξει την Τοπική αυτοδιοίκηση και να  μην την διαχειρίζεται ως την φιλιππινέζα της κεντρικής διοίκησης φορτώνοντας υποχρεώσεις τους αιρετούς χωρίς συνοδευτικού ς  πόρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ υπαλλήλων και συγχρόνων τεχνικών, αναπλάσεις και άμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας και του κράτους πάνω από κάθε δήμο διότι κάθε γεωγραφική περιοχή είναι ξεχωριστή για να μην πω μοναδική με τα ιδιαίτερα της προβλήματα.

 

Πως η Δημοτική Αρχή μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες των κατοίκων του Περάματος, δεδομένης της έλλειψης κεφαλαίων που υπάρχει γενικότερα στους δήμους; Με ποιο τρόπο μπορεί ο Γιάννης Λαγουδάκος να κάνει τη διαφορά ώστε το κεντρικό κράτος να στρέψει το βλέμμα του στο Πέραμα;

Αν δεν έχουμε εμμονές και αγκυλώσεις και συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα,  αν προσελκύουμε επενδυτές, μπορούν εγκατελειμμένες περιοχές της Πόλης να ξανανθίσουν με όποια πιθανά αρνητικά μιας και σήμερα είναι μόνο με αρνητικά και παθογένειες για τους κατοίκους  των γειτονιών  αυτών.

 

Ανάπτυξη  στον Πέραμα, πως την έχετε φανταστεί?

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΧΕΤΑΙ με ανάπλαση και η ανάπλαση με μεθοδικότητα και προγραμματισμό δεν υπάρχει ούτε γραφείο διευθέτησης κοινοτικών προγράμματων στο Δήμο και ΕΣΠΑ….

 

Οι Περαματιώτες ζητούν διακαώς στέγαστρα και παγκάκια στις στάσεις των λεωφορείων. Υπάρχει από εσάς ένα άμεσο πλάνο για κάτι τόσο αναγκαίο, ώστε οι δημότες να νιώσουν δικαίωση για την επιλογή τους;

Άμεση προτεραιότητα μας είναι να αναβαθμιστεί όλη η πόλη πράγμα δύσκολο  γιατί θέλει πολύ δουλειά και συνδυασμό κρατικών  δημοτικών περιφερειακών, τα παγκάκια, οι στάσεις, τα στέγαστρα,  ο φωτισμός, είναι στόχος για κάθε γειτονιά όπως και η επέκταση της συγκοινωνίας στο Άνω Πέραμα.

 

Τι είναι αυτό που θέλει πραγματικά αλλαγή στο Πέραμα;

Το Πέραμα περιμένει να γίνει Πέρασμα ….το στοίχημα είναι εάν σε 5 έτη τα καταφέρουμε…Πέρασμα πολιτισμού,οικιστικής ανάπτυξης επέκτασης μετρό (έστω και σε επίπεδο υπογραφής μελέτης) και επιλύσεων θεμάτων της καθημερινότητας.

 

Η ναυπηγοεπισκευή αποτελεί κεντρικό πλουτοπαραγωγικό πυλώνα του Περάματος. Σκέπτεστε και εάν ναι πως να την υποστηρίξετε, με δεδομένες τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε;

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΜΕΝΟΙ στις ανάγκες των συγχρόνων μονάδων ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ που δεν έχουν καμιά σχέση με τα ναυπηγεία του προηγούμενου αιώνα στα επιδοτούμενα προγράμματα στις μαθησιακές εξελίξεις με τα ΙΕΚ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΛ,  ΚΕΕΚ,  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΙΠΑ, ενισχύουμε με κάθε τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων  για ασφαλέστερη και με καλύτερες συνθήκες εργασία,  με στόχο να ενισχύεται κάθε μέρα, με μέτρα, νόμους, κίνητρα και παροχές  η μεγαλύτερη πλέον παραγωγική μεταποιητική μονάδα ναυτιλίας στην Ελλάδα και ίσως σε όλη την Ευρώπη.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή.

ΝΑ ΜΗΝ ευχηθούμε αλλά να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε έναν Δήμο και σε  ένα κράτος και σε έναν κόσμο, χωρίς φασιμό, βία κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αγώνες για την καθημερινότητα.  Το Πέραμα είναι η Πατρίδα μας και ως τέτοια πρέπει να την τιμήσουμε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Ευχαριστώ πολύ τον δήμαρχο Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκο.

Κλαίρη Παπαγεροθέου

Related Articles

Κώστας Λυμπουσάκης: Εκφράζουμε την πλειοψηφία των εταιρειών των ρυμουλκών και των ναυαγοσωστικών

Του Σάββα  Αθανασίου Διχασμένες είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά,...

Περιθώριο τουλάχιστον 2 ετών ζητούν οι πλοιοκτήτες των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών πλοίων

Παράταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα Σειρά προβλημάτων στις διατάξεις του Κανονισμού περί...

99 χρόνια από την ίδρυση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Τον Απρίλιο του 1925 ιδρύθηκε με νόμο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αρχικά...

ΥΝΑΝΠ Εντοπισμός και κατάσχεση 209kg ναρκωτικής ουσίας

Εντοπισμός και κατάσχεση 209kg ναρκωτικής ουσίας (skunk) και σύλληψη ημεδαπού για παράβαση...