Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με αφορμή τα πολεμικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως αποτέλεσμα την ομηρία, τον τραυματισμό, τον θάνατο, αλλά και τον εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων.

 

-Καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος ισραηλινών αμάχων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία αθώων ανθρώπων και τη σύλληψη ως ομήρων εκατοντάδων γυναικών, ανδρών, ακόμη και παιδιών. Κανένας επικαλούμενος σκοπός και κανένας λόγος εκδίκησης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις αυτές.

 

-Καταδικάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας, τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και μάλιστα νοσοκομείων, σχολείων, θρησκευτικών χώρων, κατοικιών που έχουν ως αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Επίσης, καταδικάζει τον αποκλεισμό και αποστέρηση των κατοίκων από τα πλέον βασικά αγαθά και τον εκτοπισμό τους από τις εστίες τους. Κανένα επικαλούμενο δικαίωμα αυτοάμυνας και κανένας λόγος αντεκδίκησης δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τις επιχειρήσεις αυτές.

 

-Ζητά την τήρηση απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις των Συνθηκών της Γενεύης και όλων των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει αδήριτη ανάγκη να τηρηθούν σήμερα.

 

-Ζητά την κήρυξη άμεσης εκεχειρίας και την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων στη λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Σε κάθε περίπτωση, τη δημιουργία και διατήρηση ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη φροντίδα και προστασία των αμάχων.

 

-Ζητά από τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος που θα λάβει υπόψη της την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με  βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να μπορέσει να επικρατήσει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

 

Πειραιάς, 21/12/2023

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο  Πρόεδρος                                      Η  Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι. Κλάππας                            Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

Related Articles

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: “Τα έθιμα του Πάσχα φανερώνουν τη στενή σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα”

Tα έθιμα και οι παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανεύουν σε όλη την...

Μήνυμα  Πρόεδρου Β.Ε.Π. για το ΠΑΣΧΑ

 Από  τον Πρόεδρο  Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργο Παπαμανώλη-Ντόζα: “Εύχομαι  να «ζήσουμε»...

Β.Κορκίδης: Το εαρινό «Ευρωβαρόμετρο» δείχνει τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ σε επίπεδα ύφεσης

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε για την παρουσίαση που έγινε...

Χρήστος Στυλιανίδης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας πάνω απ’ όλα»

Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο λιμάνι...