Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δ. ΙΣΑΡΗΣ: Μια ανάσα πριν τις εκλογές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Δ. ΙΣΑΡΗΣ: Μια ανάσα πριν τις εκλογές

ΔΗ.ΚΙ.Ο

ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 10ης  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

 

Μία ανάσα πριν τις εκλογές

                                                                                               

Μετά από μία κοπιώδη δίμηνη προσπάθεια και αγώνα να γνωρίσουμε στους Έλληνες Οικονομολόγους και Λογιστές – Φοροτεχνικούς ποια ήταν η δράση της ΔΗ.ΚΙ.Ο  την δύσκολη τετραετία που μας πέρασε,  αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, 3 μέρες πρίν τις εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου 2023, να ευχαριστήσω τους Οικονομολόγους που μας άκουσαν, μας γνώρισαν, θα μας υποστηρίξουν και θα μας δώσουν την Δύναμη, με πιο δυνατή φωνή πλέον και μέσα στην Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου-ΟΕΕ να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια.

Τρείς μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ήρθε η ώρα να φωνάξω με όλη την Δύναμη της ψυχής μου στους συναδέλφους να πάρουν για λίγο τα δάκτυλά τους από τα πληκτρολόγια , να ξυπνήσουν από το λήθαργο, να διαθέσουν μία ώρα από την ζωή τους την Κυριακή στις 10 Δεκεμβρίου 2023 και να έρθουν στο Ζάππειο να ψηφίσουν.

Και αναρωτιέμαι πραγματικά, αναρωτιέμαι εδώ και πολλά χρόνια γιατί γίναμε έτσι συνάδελφοι; Γιατί υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα στον κλάδο μας; Που είναι η ενότητά μας; Τα ίδια προβλήματα δεν μας απασχολούν; Τις ίδιες ανησυχίες δεν έχουμε; Το ίδιο άγχος δεν τρώει το κορμί μας σαν σαράκι; Δεν είμαστε όλοι έρμαια στα χέρια των εκάστοτε υπηρεσιακών παραγόντων; Την ίδια ψυχική και ηθική καταρράκωση δεν υφιστάμεθα;

Γιατί οι καρέκλες να αποτελούν μονίμως το σημείο τριβής ανάμεσά μας; Αυτό είναι το ζητούμενο ή η κατοχύρωση του επαγγέλματός μας και η διαρκής αναβάθμιση της επιστημονικότητάς μας και του ρόλου μας στην οικονομία του τόπου; Γιατί αναλωνόμαστε σε ανούσιες κόντρες, και διαξιφισμούς ; Μήπως μας αρέσει μόνο να ασκούμε κριτική και να μένουμε αμέτοχοι συνεχίζοντας τη δουλειά μας που σε λίγο δεν θα υπάρχει;

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής των Λογιστών για τις μεγάλες επιτυχίες εντός αυτής της τετραετίας. Επιτυχίες που έκαναν τον φορέα μας πρώτη Δύναμη στο χώρο της Οικονομίας. Επιτυχίες που οφείλονται σε όλους τους Συναδέλφους Λογιστές Φοροτεχνικούς ανεξαρτήτως Παράταξης που εργάσθηκαν Σύσσωμοι ώστε να φτάσουμε σε επιτυχίες, αλλά και στον Πρόεδρό μας Κωνσταντίνο Κόλλια που υιοθέτησε όλες μας τις προτάσεις.

Έτσι πετύχαμε

  • Για τους οικονομολόγους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς να δοθούν 60.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές.
  • Την μη επιβολή προστίμου όταν ο Φόρος Εισοδήματος είναι μικρότερος των 100 € για Φυσικά και Νομικά πρόσωπα.
  • Την εν μέρει έγκριση της πρότασης του φορέα μας, για την κατάργηση των ελαχίστων ορίων τζίρου για την υπογραφή των λογιστών στις φορολογικές δηλώσεις και τελικά τη θέσπιση της μείωσης του ορίου τζίρου από 50.000€ σε 30.000€.
  • Την ψήφιση της ασθένειας των λογιστών από κορωνοϊό, παρ’ όλο που το αίτημά μας αφορούσε την ασθένεια στο σύνολό της. Μετά από συνεχόμενες πιέσεις, με την ψήφιση της τροπολογίας με αριθμό 1695/254 της 5/4/23, επήλθε η συνολική ρύθμιση για την ασθένεια των λογιστών, τον τοκετό ή τον θάνατο του λογιστή-φοροτεχνικού (άρθρο 93 του νόμου 4764/2020)

Μετά από μια τέτοια τετραετία ο Φορέας μας το ΟΕΕ απέκτησε πραγματικά το ρόλο που του αξίζει στο Οικονομικό στερέωμα και ο Κλάδος των Λ/Φ δεν είναι μόνο ο Οικονομικός Αιμοδότης αλλά έγινε πραγματικά και ο Κυρίαρχος Κλάδος του ΟΕΕ που έπαιξε τον Ρόλο που του αξίζει στο ΟΕΕ με την  τεράστια δυναμική που δεν την είχε εκμεταλλευτεί παλαιότερα.

Ζητούμε λοιπόν μια νωπή εντολή από τους Συναδέλφους ώστε να συνεχίσουμε όλο μαζί να παλεύουμε με στόχους τα Βασικά προβλήματα του κλάδου όπως

  • Την έκδοση της Υπουργικής απόφασης που θα καλύπτει τον κλάδο μας πλήρως στο θέμα της ασθένειας του λογιστή-φοροτεχνικού.
  • Την κατάργηση του ορίου τζίρου των 30.000€ για την υπογραφή των λογιστών στις φορολογικές δηλώσεις,
  • Την ψήφιση ενός νέου κώδικα Δεοντολογίας λογιστών-φοροτεχνικών ο οποίος θα είναι εντελώς αναβαθμισμένος σε σχέση με τον ισχύοντα και με βάση αυτόν, θα πάψουν απ’ τον κλάδο μας οι παραλογιστικές εργασίες και θα γίνει αυτός ο κώδικας εφαλτήριο για την ανύψωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας και θα είναι αυτός ο οποίος θα δώσει στο επάγγελμά μας την αξιοπρέπεια και την επιστημονικότητα που του αξίζει.
  • Την κατάργηση των μεγάλων και άδικων προστίμων που έχουν θεσπιστεί με το άρθρο 54 του νόμου 4174/2013 με την επανεξέταση του συνόλου του άρθρου από την πολιτική ηγεσία.
  • Την ελεύθερη πρόσβαση στις εφορίες και στον ΕΦΚΑ, από το σύνολο του κλάδου, ώστε να εξομαλυνθεί η σωστή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Την προσφορά και την συμμετοχή μας ως Ο.Ε.Ε μέσω της Επιτροπής MyData για την επίλυση των προβλημάτων της εφαρμογής MyData, γιατί η εφαρμογή δεν παύει να είναι μία ψηφιακή επανάσταση, η οποία όμως έχει θετικά αλλά και αρνητικά σημεία και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ολοκλήρωση της, αλλά και την ορθολογικοποίηση των προστίμων που προβλέπονται στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο.
  • Τέλος το ΟΕΕ προτείνει η κατάρτιση του κανονισμού για την εφαρμογή του ν. 4557/2018στους λογιστές – φοροτεχνικούς να ανατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και ο πειθαρχικός έλεγχος και η επιβολή των σχετικών κυρώσεων να ασκούνται από τον Φορέα μας, ως δημόσια αρχή η οποία θεσμικά εποπτεύει το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού.

Το μέλλον του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτέχνη προδιαγράφεται ζοφερό και σίγουρα θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης τα περισσότερα γραφεία. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση κι αν δεν δράσουμε άμεσα, τότε όντως θα είναι αργά, το πλοίο θα έχει σαλπάρει.  Ας παλέψουμε έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά. Για τους κόπους μας, για τις τύχες μας, για το μέλλον του επαγγέλματος, εν τέλει για μας τους ίδιους . Έχουμε χρέος…στα παιδιά μας και στην Ελληνική Κοινωνία.

                                                                              

              ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣτΑ ΤΟΥ ΟΕΕ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΕΕ

Στη φωτογραφία από αριστερά ο κ. Ίσαρης, με τον  κ. Κωνσταντίνο Κόλλια πρόεδρο  ΟΕΕ.

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

ΣΟΛΠ: Ημέρα εκκίνησης Φορολογικών Δηλώσεων για το 2024

Από τον  Δημήτρη  Ίσαρη πρόεδρο ΣΟΛΠ, εκλεγμένο μέλος στη  ΣΤΑ, Πρόεδρο του...