Πέμπτη , 25 Ιούλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ «Το Ε.Β.Ε.Π. αισιοδοξεί για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024»
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Το Ε.Β.Ε.Π. αισιοδοξεί για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ατενίζει το νέο έτος με αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη και το 2024, καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πλέον πολύ ταχύτερα. Τη νέα χρονιά αναμένουμε διπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στο 15,1%, από 7,1% το 2023.

Η οικονομία έχει πλέον αποδειχθεί ανθεκτική και προσβλέπουμε στο μέλλον με δημοσιονομική αυτοπεποίθηση, ενώ η Ελλάδα μετατράπηκε σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, καταγράφοντας ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό το επίτευγμα οφείλουμε να το αποδώσουμε στο κατάλληλο μείγμα οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης, που, ακολουθώντας έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών για τη χώρα. Χάρη στις προσπάθειες όλων μας, μειώθηκε δραστικά το ποσοστό του χρέους μας προς το ΑΕΠ, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και, ήδη, επιταχύνουμε την ψηφιακή και πράσινη μετάβασή μας για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και σίγουρα πιο ελκυστικοί για νέες επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει πλέον επανενταχθεί επιτυχώς στις επενδυτικές επιλογές σημαντικών διεθνών φορέων με μακροπρόθεσμη στόχευση. Προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική της πορεία της χώρας, απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα μας παρουσιάζει τώρα έναν μοναδικό συνδυασμό πλεονεκτημάτων ως διεθνής επενδυτικός προορισμός που αναγνωρίζουν όλοι. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε, καθώς, η όποια επενδυτική δραστηριότητα με στόχο την ανάπτυξη απαιτείται να είναι βιώσιμη, καθότι η αναστροφή της κλιματικής κρίσης, η εξυγίανση των κοινωνικών ανισοτήτων και η εναρμόνιση της διαφάνειας κατά τα πρότυπα ESG αποτελεί προτεραιότητα για πελάτες, επενδυτές, εποπτικές αρχές και την ΕΕ. Οφείλουμε, και τη νέα χρονιά, να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι καθοριστικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, υποστηρίζοντας, μέσα από επιμέρους δράσεις, τις επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, καθώς και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και την απασχόληση, με σημαντικά προγράμματα κοινωνικής συνοχής.

Στο Ε.Β.Ε.Π. θα συνεχίσουμε, και το 2024, να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη της “Long Covid” περιόδου, να παρατηρούμε την πορεία των μεγάλων οικονομιών και την ανακατεύθυνση των ροών επενδυτικών κεφαλαίων, να εξετάζουμε τα θετικά και αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης, να προβληματιζόμαστε με την όξυνση της κλιματικής κρίσης. Επίσης, θα επικεντρωθούμε, ώστε οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν, σύντομα και σωστά, τις μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πληθωριστικές πιέσεις στη μάχη της ακρίβειας.

Related Articles

HELMEPA PRODUCTION: WATCH OUR VIDEO ON CLIMATE CHANGE

Featuring one of Greece’s most prominent actors and activists, Evelina Papoulia with...

ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ: Προκήρυξη φωτογραφικού διαγωνισμού: «Θάλασσα. Από το Αιγαίο στο Ιόνιο»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει φωτογραφικό διαγωνισμό στο πλαίσιο της δράσης «Η...

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε σύσκεψη των Δημάρχων στην ΠΕΔΑ

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε σύσκεψη των Δημάρχων στην ΠΕΔΑ με...

H Capital-Executive Ship Management Corp. παρέλαβε τα νεότευκτα containerships «Adonis», «Anaxagoras», «Acheloos» και «Acastos»

Η Capital-Executive Ship Management Corp., ανακοινώνει την παραλαβή των νεότευκτων πλοίων μεταφοράς...