Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home SLIDER ΕΒΕΠ «Το πλαίσιο εφαρμογής νέων μέτρων περιορισμού της ακρίβειας»
SLIDERΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΕΒΕΠ «Το πλαίσιο εφαρμογής νέων μέτρων περιορισμού της ακρίβειας»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης µε τα νέα µέτρα κατά της ακρίβειας που προβλέπει παρεμβάσεις σε εκπτώσεις, ανατιμήσεις, καθαρές τιμές και βρεφικό γάλα. Η τροπολογία προβλέπει βαριά πρόστιµα για τους παραβάτες, που φτάνουν µέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόµατα των εταιρειών που παρέβησαν τον νόµο. Το πλαίσιο εφαρμογής προβλέπει τα εξής:
1. Από τη 10η Ιανουαρίου 2024, για τα καταναλωτικά προϊόντα των επιχειρήσεων για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 5055/2023 (Α΄ 161), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόζεται η αύξηση τιμής. Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
2. Από την 1η Μαρτίου 2024 για τις κατηγορίες προϊόντων που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 8, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το λιανεμπόριο μειώνουν την αρχική τιμή, ήτοι την τιμή προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών. Η μείωση της αρχικής τιμής ισούται κατ’ ελάχιστον με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες κατηγορίες: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Μένει, βεβαίως, να δούμε εάν αυτές θα περιλαμβάνονται και στην προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.
3. Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, ήτοι χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών. Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω μέτρων επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώνεται η επωνυμία του παραβάτη. Σε περίπτωση απόκρυψης, παραποίησης ή μη προσκόμισης των απαιτούμενων στοιχείων προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.
4. Από 1η Μαρτίου 2024 σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας προβλέπεται οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας ναεπανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης των ως άνω προϊόντων, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μεικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Και σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας των παραβατών. Τέλος, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση, μέχρι του προβλεπόμενου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ορίου, της σύμβασης για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των κρατικών πρωτοβουλιών για την επαύξηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων σε κατηγορίες αγαθών που είναι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση του καταναλωτή ή που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Related Articles

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: “Τα έθιμα του Πάσχα φανερώνουν τη στενή σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα”

Tα έθιμα και οι παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανεύουν σε όλη την...

Μήνυμα  Πρόεδρου Β.Ε.Π. για το ΠΑΣΧΑ

 Από  τον Πρόεδρο  Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργο Παπαμανώλη-Ντόζα: “Εύχομαι  να «ζήσουμε»...

Β.Κορκίδης: Το εαρινό «Ευρωβαρόμετρο» δείχνει τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ σε επίπεδα ύφεσης

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε για την παρουσίαση που έγινε...

Χρήστος Στυλιανίδης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Η ασφάλεια της ακτοπλοΐας μας πάνω απ’ όλα»

Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη στο λιμάνι...