Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Εορταστική εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εορταστική εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας των μελών του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Για μία ακόμη χρονιά πλήθος κόσμου πλημμύρισε τις αίθουσες του Μουσείου και μας τίμησε με την παρουσία του. Οι ανταλλαγές ευχών για μια καλή νέα χρονιά μας γέμισε αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το πολιτιστικό μας έργο.

Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά. Στην καθιερωμένη ομιλία που απηύθυνε η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη αναφέρθηκε εν συντομία στις δράσεις της χρονιάς που πέρασε. Στη συνέχεια επεσήμανε τα θεμελιώδη βήματα που έγιναν προς την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου, για τον εκσυγχρονισμό της κτιριακής υποδομής και της μόνιμης έκθεσης του.

«…Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες μελέτες για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του Μουσείου. Ήδη, υλοποιήσαμε μέρος αυτών. Έγινε εκτεταμένη ανακαίνιση, με πρόβλεψη για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ. Επιπροσθέτως αλλάξαμε το φθαρμένο δάπεδο στις πρώτες αίθουσες.

Όλες αυτές οι εργασίες υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη ιδιωτών και επιχειρηματικών οργανισμών της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και δημοσίων φορέων και συγκεκριμένα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Βουλής των Ελλήνων.»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους νέους στόχους

«…έχουμε θέσει ως βασικές προτεραιότητες την κτιριακή αναβάθμιση του φορέα, και την επανέκθεση των συλλογών του, ώστε η επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο να αποτελεί μία ευχάριστη και ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία, που θα παρουσιάζει ευσύνοπτα και συμπεριληπτικά τη σπουδαία ελληνική ναυτική ιστορία και κληρονομιά, σε όλες τις κατηγορίες κοινού. … η υλοποίηση της επανέκθεσης των συλλογών του Μουσείου είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που απαιτεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρηματικό ποσό…»

Επίσης, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους προσεχείς μήνες, όπως περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της επισκεψιμότητας και στην εξωστρέφεια του φορέα μας.

«…Την άνοιξη θα φιλοξενηθεί έκθεση για τον μεγάλο θαλασσογράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη με έργα της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στα Ποσειδώνια έκθεση με τίτλο «Ελλήνων Πλόες».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βράβευση του περιοδικό μας ο «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας» από την Ακαδημία Αθηνών.

«…Αυτή η σημαντική διάκριση από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας αποτελεί μεγάλη ηθική ανταμοιβή για όλους εμάς που εμπνευστήκαμε και ξεκινήσαμε το έντυπο περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 1991, αλλά και για όλους τους συνεργάτες που συνεχίζουν αδιάλειπτα και με αφοσίωση την έκδοση του.»

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών βραβεύσεων στην κα Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, π. Πρόεδρο της Βουλής και Ακαδημαϊκό

και την κα Ελένη Κορωνάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ. σε αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ των σκοπών του Μουσείου και της πολύτιμης συμβολής τους στην προβολή της ναυτικής μας κληρονομιάς & παράδοσης.

 

 

 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης εξήρε τον σημαντικό «αγώνα» που δίνει η διοίκηση για την ανάδειξη του μουσείου, καθώς επίσης και για τις ξεχωριστές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό.

Επισήμανε ωστόσο, ότι η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τον ρόλο του μουσείου ως διεθνούς φορέα ανάδειξης της Ελληνικής ναυτοσύνης, υπογραμμίζοντας:

«Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος δεν είναι ένα απλό τοπικό μουσείο, είναι ένα μουσείο εθνικής εμβέλειας. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους, από την Πολιτεία, τον Δήμο που είναι αρωγός στο πολύπλευρο έργο του, από τους αρμόδιους φορείς για την περαιτέρω αναβάθμισή του. Το Ναυτικό Μουσείο είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα μουσεία της χώρας, κοσμεί την πόλη μας παράγοντας σπουδαίο πολιτιστικό έργο και είναι σημαντικό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Μακρύς είναι ο κατάλογος των εκπροσώπων φορέων και αρχών του μας τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους: Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κοσμάς Ρισάνος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, ο Γεν. Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, οι Βουλευτές Πειραιά κ. Ιωάννης Τραγάκης, κ. Μιχάλης Λιβανός και κα. Σοφία Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Υποστράτηγος Σταύρος Τζουμερκιώτης ως εκπρόσωπός Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Γιαπιτζής ως εκπρόσωπός Αρχηγού ΓΕΑ, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Επίτιμος Πρόξενος Λιβερίας κ. Δημήτριος Λεμονίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, η Δημοτική Σύμβουλος Ελίνα Βερυκάκη, o πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Κυβερνήτης του ΠΝΜ Θ/Κ Αβέρωφ Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Ευσταθίου, o Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Φώτιος Μπότσας, ο Διευθυντή Υγειονομικού Γ.Ε.Ν. Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) Σταύρος Γιαννικάκης, η Γεν. Δ/ντρια ΝΑΤ κα Γεωργία Μανιάτη, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάπας, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Αντώνιος Βογιατζής, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας Αντιστράτηγος Σπυρίδωνας Μπελεγράτης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.ε.α. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΝΔ, Αντιναύαρχος Π.Νε.α. Αντώνιος Αναστασάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων Αντιναύαρχος Π.Νε.α. Παναγιώτης Ραδίτσας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Υποναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Καβαλλιέρος, η Πρόεδρος της WISTA INTERNATIONAL και WISTA HELLAS κα Έλπη Πετράκη, η Γεν. Γραμματέας της HELMEPA κα. Ειρήνη Νταϊφά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Παναγιώτης Γιγής, ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. εα Γεώργιος Μπαρκάτσας Προϊστάμενος Υπηρεσιών Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης κ. Ιωαν. Μαραγκουδάκης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης κ. Χάρης Τζάλας, ο Πρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών κ. Ανδρέας Καραγιώργης, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝ Πειραιά κ. Σπ. Σπυρίδων, ο Εκπρόσωπος του ΣΑ/ΣΜΥΝ κ. Ελευθέριος Σφακτός, ο Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν Πλοίαρχος Γεώργιος Δεωνάς, ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων κ. Βασίλειος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος Ομίλου Ερετών κ. Ι. Καρράς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και αρχών

 

Διακρίναμε τον Επίτιμο Διοικητή ΑΣΔΕΝ κ. Νικόλαο Μανωλάκο πρώην βουλευτή Πειραιά.

 

Διακρίναμε τον Πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ κ. Παναγιώτη  Γιγή

 

Από αρ.  ο Αντιπρόεδρος ΒΕΠ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Vidoferro), Νικόλαος Καβαλλιέρος

 

Από αρ. Αντώνης Στελλιάτος πρόεδρος ΕΠΕΣΤ, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr), Ευάγγελος Κυριαζόπουλος

 

Από αρ. Ειρήνη Νταϊφά Γεν. Γραμματέας HELMEPA, Ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης Επίτιμος  Α΄Υπαρχηγός  ΓΕΕΘΑ, Κλαίρη Παπά (Piraeus365,gr)

 

 

Από αρ. Γεώργιος  Αλεξανδράκης, η Πρόεδρος κ. Αναστασία Αναγναστωπούλου-Παλούμπη, Ιωάννης Παππάς, Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.

 

Από αρ. Έλπη Πετράκη,  Ελένη Κορωνάκη, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr).  κ. Δαλακούρα

 

Διακρίναμε τον Αξιωματικό ΠΝ. κ. Τάκη Χατζηπέρο πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο, τον κ.Σπύρο Σπυρίδων πρόεδρο ΣΕΑΝ διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

 

 

Από αρ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Κλαίρη Παπά (Piraeus365.gr)

 

 

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...