Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.Π. για καταδίκη  της ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.Π. για καταδίκη  της ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά τη συνεδρίασή του της 01/02/2024, και με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια:

Θεωρεί αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Είναι δε προφανές ότι στο ανωτέρω πλαίσιο εμπίπτει και το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Και είναι γνωστοί στην πρόσφατη και απώτερη ιστορία της χώρας μας οι δυναμικοί αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, αλλά και ευρύτερα οι αγώνες τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Δηλώνει ότι δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας. Η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται μόνο ως συμπεριφορά καταγγελλόμενη και ερευνώμενη κατά περίπτωση και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                 Η Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ι. Κλάππας       Παναγιώτα Α. Μπουρλετίδου

 

 

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...