Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος: Το ΝΑΤ τιμά τις γυναίκες-στήριγμα της ναυτοσύνης
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος: Το ΝΑΤ τιμά τις γυναίκες-στήριγμα της ναυτοσύνης

8η Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, το ιστολόγιό μας, ζήτησε μια μικρή συνέντευξη για αυτή την ημέρα,  από τον Διοικητή του  ΝΑΤ κ.Κωνσταντίνο Τσαγκάροπουλο, την οποία δημοσιεύσαμε:

 

Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος: Το ΝΑΤ τιμά τις γυναίκες-στήριγμα της ναυτοσύνης

Καταρχήν ως πατέρας τριών κοριτσιών, ως σύζυγος και ως γιος θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, που σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο και ρόλο ομορφαίνουν και δίνουν νόημα και ουσία στην ζωή μας.

Ως Διοικητής του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ευρώπης, του  Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) πέρα από τα χρόνια πολλά οφείλω να πω και ένα μεγάλο Ευχαριστώ για όσα οι γυναίκες έχουν διαχρονικά προσφέρει στην Ελληνική Ναυτοσύνημέσα από διαφορετικούς και πολυδιάστατους ρόλους.

Αρχικά είναι οι γυναίκες ναυτικοί, που παρότι είναι ακόμα σημαντικά λιγότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους, εντούτοις στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τον διεθνή μέσο όρο, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σύνδεση της χώρας μας με τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα. Είναι σημαντικό να ανακοινώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα μας οι γυναίκες ναυτικοί αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο το 2023 και πλέον έφτασαν στις 1.852.

 

Στη συνέχεια πρέπει να αναφερθούμε στις συζύγους και τις μητέρες των ναυτικών, που είναι το σταθερό στήριγμά τους, ο βράχος της οικογένειας τους και ο φάρος που τους περιμένει πάντα λαμπρός στο λιμάνι της επιστροφής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ειδικά για τις συζύγους των ναυτικών εξετάζουμε με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και πάντα υπό το συντονισμό της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου, μέτρα και πολιτικές στήριξης τους σε όλο το εύρος της πολυσχιδούς προσφοράς τους.

 

Διαχρονικά καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες εφοπλίστριες, άξιες συνεχίστριες της ισχυρής ναυτικής παράδοσης της πατρίδας μας και ταυτόχρονα σύγχρονες, δυναμικές πρέσβειρες της κορυφαίας ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο, της ελληνικής ναυτιλίας. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι επιτυχίες και τα συνεχή ρεκόρ που επιτυγχάνει ο Ελληνικός Εφοπλισμός στις μέρες μας, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κας Μελίνας Τραυλού.

 

Και, φυσικά, οι γυναίκες υπάλληλοι του ΝΑΤ, πολύτιμες συνεργάτιδες και βασικός παράγοντας για να κάνουμε τη δουλειά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μας λίγο πιο εύκολη, προσφέροντας, με την ενσυναίσθηση που τις διακρίνει, μία ξεχωριστή πινελιά στον καμβά των υπηρεσιών του φορέα μας αλλά και τη σιγουριά ότι κάποιος φροντίζει για τους ναυτικούς μας, όπως εκείνοι φροντίζουν για την πρόσβασή μας σε αγαθά και τόπους, άρα για την ευημερία μας.

 

Μην ξεχνάμε κυρία Παπαγεροθέου ότι η ίδια η θάλασσα είναι γυναίκα, όπως λένε οι ποιητές. Τιμούμε, λοιπόν, και ευχαριστούμε όλες τις γυναίκες κάθε μέρα, μα σήμερα διπλά! Και τους ευχόμαστε με τα λόγια του ποιητή της θάλασσας και της ναυτοσύνης, Νίκου Καββαδία:

 

«Την εσκεφτόμουνα πολλές φορές στα φορτηγά,

ως ένα παραστάτη μου κι άγγελο φύλακά μου,

και μια φωτογραφία της στην πλώρη ήταν για με

όαση, που ένας συναντά μεσ’ στην καρδιά της Άμμου»

(Μαραμπού, Ν. Καββαδίας)

 

Ρεπορτάζ: Κλαίρη Παπαγεροθέου

 

 

Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος-Κλαίρη Παπαγεροθέου

Related Articles

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...

CARELL SA: What is the process of the emergency ship repairs at sea?

FAQ Friday: In urgent repair scenarios, our swift action minimizes downtime and...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ: Εκ νέου πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ανακοίνωση Τύπου της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι...