Πέμπτη , 28 Μάιος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ Χρήστος Στυλιανίδης: «Κύριος στόχος να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της  ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»
ΕΛΛΑΔΑΝΑΥΤΙΛΙΑ

Χρήστος Στυλιανίδης: «Κύριος στόχος να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της  ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Οι θέσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Δελφοί, 12.4.2024)

 

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την “πράσινη” μετάβαση της ναυτιλίας, την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, την ενίσχυση και προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος καθώς και την συνεισφορά και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προάσπιση των εθνικών συνόρων ανέδειξε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 «Η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε πρωτοπόρο θέση παγκοσμίως και εμείς πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσουμε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, πάνω στην οποία βασίζεται και η ευρωπαϊκή ναυτιλία, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσει και η Ελλάδα τη δική της ανταγωνιστικότητα» τόνισε ο Υπουργός και συνέχισε, λέγοντας ότι  «έχουμε εξασφαλίσει ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα (“pilot project”) για την διασφάλιση της “πράσινης” μετάβασης,  η οποία έχει πολύ μεγάλο κόστος και με σημαντικά κεφάλαια», ενώ τόνισε ότι απαιτείται μια διατομεακή συνεργασία μεταξύ του συνόλου των ενδιαφερόμενων φορέων (stake-holders) ώστε να επιτευχθεί αυτή η δύσκολη αλλά αναγκαία μετάβαση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν λιμενικές υποδομές, έτσι ώστε να μπορέσει η “πράσινη” μετάβαση στα πλοία να γίνει ταυτόχρονα με την “πράσινη” μετάβαση στις υποδομές.

Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης ώστε να δοθούν νέα κίνητρα για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, καθόσον «πρέπει να ξαναχτίσουμε την εικόνα και τη φήμη του ναυτικού επαγγέλματος ως πολύ σημαντικού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές,  ο κ. Υπουργός τόνισε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση, ενώ εξήρε το ρόλο και τη συνεισφορά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το οποίο σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, προστατεύοντας παράλληλα τα εθνικά σύνορα.

https://www.ynanp.gr/el/gr-epikoinwnias-enhmerwshs/xrhstos-stylianidhs-kyrios-stoxos-na-krathsoyme-ton-prwtagwnistiko-rolo-ths-ellhnikhs-naytilias-se-pagkosmio-epipedo/

Related Articles

PROPELLER CLUB PORT OF PIRAEUS,Members’ Day

Our Members’ Day event took place on Wednesday, May 20th, at the...

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ανεπίτρεπτο από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ. ευρώ να εξαιρούνται κλάδοι όπως εστίαση, εμπόριο, υπηρεσίες

Καταγγελία ότι η Περιφέρεια Αττικής απέκλεισε κρίσιμους ΚΑΔ όπως εστίαση, εμπόριο, υπηρεσίες από πρόγραμμα άνω των 140 εκατ....

KATRADIS GROUP: Premium Yacht Ropes

A good #yacht rope should feel right from the first handling and...

BLACK ROPE at POSIDONIA 2026: The biggest exhibition in our industry is almost here!

The biggest exhibition in our industry is almost here! We are gearing...