Κυριακή , 19 Απρίλιος 2026
Home ΕΛΛΑΔΑ ΥΝΑΝΠ: Ενημέρωση
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΝΑΝΠ: Ενημέρωση

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης από τον Πλοίαρχο του φορτηγού-οχηματαγωγού (Φ/Γ-Ο/Γ) πλοίου «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ» σημαίας Κύπρου, ότι κατά τη διαδικασία απόπλου του για τα λιμάνια της Χίου και του Πειραιά, παρουσιάστηκε βλάβη στις δεξιές κύριες μηχανές. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, αρχικά απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ», ενώ κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον αρμόδιο νηογνώμονα, το πλοίο απέπλευσε για το εγκεκριμένο του δρομολόγιο με 32 Φ/Γ, 4 Ι.Χ.Ε και 26 μέλη πληρώματος.

*****

 

            Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Βόλου για ακυβερνησία, λόγω μηχανικής βλάβης, ενός ερασιτεχνικού-ταχυπλόου (Ε/Ρ-Τ/Χ) σκάφους με τρεις ημεδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 2,4 ν.μ. νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου «ΑΓΚΙΣΤΡΙ» του Παγασητικού κόλπου. Στην περιοχή μετέβησαν ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και το διασωστικό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «ΑΙΓΑΙΟΝ» Ν.Θ. 666. Το Ε/Ρ-Τ/Χ κατέπλευσε με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή «ΜΙΜΙΚΟΣ» Αλυκών, συνοδεία του ΠΛΣ και του διασωστικού Τ/Χ σκάφους.

*****

 

          Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Χανίων ότι αμέσως μετά τον απόπλου του επιβατηγού – οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου «BLUE STAR I» Ν.Π. 10744 για το λιμάνι του Πειραιά, ένα βρέφος (κορίτσι) έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Σούδας, όπου αποβίβασε την ασθενή και στη συνέχεια απέπλευσε για το εγκεκριμένο δρομολόγιο του.

          Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Μήλου ότι ένας 69χρονος ημεδαπός επιβάτης του επιβατηγού – οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου «BLUE STAR I» Ν.Π. 10744, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Μήλου, ο ασθενής διακομίστηκε με ασθενοφόρο όχημα στο Κέντρο Υγείας Μήλου, ενώ το πλοίο απέπλευσε προς συνέχιση του δρομολογίου του για το λιμάνι του Πειραιά.

Εντοπισμός και διάσωση 32 αλλοδαπών στους Καλούς Λιμένες – Απαγόρευση απόπλου Ι/Φ σκάφους στην Κέρκυρα – Σύλληψη ημεδαπού στη Νάξο – Αδυναμία προσέγγισης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Άγιο Ευστράτιο
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παροχή συνδρομής σε μια λέμβο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 11,2 ν.μ. δυτικά της νήσου Χρυσής, νότια της Κρήτης. Η λέμβος εντοπίστηκε από ένα σκάφος της δύναμης FRONTEX και οι 32 αλλοδαποί επιβαίνοντες (21 άντρες και 11 ανήλικοι) περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων, με τη συνοδεία της λάντζας ¨ΕΛΕΝΗ¨ Ν.Π. 2097. Ακολούθως, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του Δήμου Φαιστού στο λιμάνι του Ηρακλείου, με τη συνοδεία στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, εκκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες την 17.11.2025 από την περιοχή Τομπρούκ της Λιβύης για την Ελλάδα, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους τα χρηματικά ποσά των 13.000 δηναρίων Λιβύης και των 4.000 δολαρίων Η.Π.Α. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 16χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Σουδάν) εκ των ανωτέρω για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 ¨Παράνομη είσοδος στη χώρα¨, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 ¨Διευκόλυνση¨ και του άρθρου 306 Π.Κ. ¨Έκθεση¨, καθώς αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής τους.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κέρκυρας για περιστατικό που αφορούσε αγκυροβολημένο ιστιοφόρο (Ι/Φ) σκάφος, ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Γαρίτσας. Συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, προκλήθηκε ολίσθηση της άγκυρας (ξέσυρμα), με αποτέλεσμα το σκάφος να πλέει ακυβέρνητο. Το Ι/Φ ανελκύθηκε με ασφάλεια στην ξηρά με τη συνδρομή γερανοφόρου οχήματος και με μέριμνα του ιδιοκτήτη του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω σκάφους, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση.
*****
Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Νάξου προέβησαν στη σύλληψη ενός 46χρονου ημεδαπού για παράβαση των άρθρων 169 ¨Απείθεια¨ και 361 ¨Εξύβριση¨ του Π.Κ. Συγκεκριμένα, ο 46χρονος, κατά τη διάρκεια της επιβίβασής του σε επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, προκάλεσε ταραχή και επέδειξε απρεπή συμπεριφορά σε βάρος μελών του πληρώματος, με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνσή του. Κατά την αποβίβασή του, στο λιμάνι της Νάξου, προέβη σε εξύβριση και απείθεια κατά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που κλήθηκαν στο σημείο. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Λιμεναρχείο Νάξου.
*****
Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Αγίου Ευστρατίου από τον Πλοίαρχο του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου ¨SUPERSTAR¨ Ν.Π. 9939 ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγισή του στο λιμάνι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το πλοίο, που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Καβάλας προς τα λιμάνια της Μύρινας, του Αγίου Ευστρατίου και του Λαυρίου, συνέχισε το δρομολόγιο του για το λιμάνι του Λαυρίου. Στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου δεν ανέμεναν επιβάτες προς επιβίβαση και στο Ε/Γ-Ο/Γ δεν ανέμεναν επιβάτες προς αποβίβαση.
Τραυματισμός ναυτικού στην Ηγουμενίτσα – Αδυναμία προσέγγισης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Άγιο Ευστράτιο – Διακομιδή ασθενούς
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας από τον Πλοίαρχο ενός επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου, για τραυματισμό ενός 51χρονου ημεδαπού ναυτικού (ειδικότητας ναύτη), εντός του πλοίου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης μετά τον κατάπλου του πλοίου από το λιμάνι των Παξών, ο 51χρονος υπέστη θλάση στο αριστερό του γόνατο καθώς κατέβαινε το σκαλί του ρεμέντζου. Ο τραυματίας μετέβη με ιδία μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη, από όπου και εξήλθε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
*****
Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Αγίου Ευστρατίου από τον Πλοίαρχο του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου ¨SUPERSTAR¨ Ν.Π. 9939, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Λαυρίου προς τα λιμάνια του Αγίου Ευστρατίου, της Μύρινας και της Καβάλας, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγισή του στο λιμάνι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για το λιμάνι της Μύρινας Λήμνου. Στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου ανέμεναν προς επιβίβαση εννέα επιβάτες, τρία Ι.Χ.Ε. οχήματα, ένα φορτηγό και ένα δίκυκλο.
*****
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διακομίστηκε, τις βραδινές ώρες χτες, από το λιμάνι της Σκύρου στο λιμάνι της Κύμης, με το επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίο ¨ΑΧΙΛΛΕΑΣ¨ Ν.Π. 11282, 9χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Related Articles

6ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η μάχη με τον καρκίνο σε εποχές αναταραχής 22 Απριλίου 2026 Ÿ Grand Hyatt Athens www.6thcancersummit.economist.com...

Ο Γιάννης Χατζηθεοσίου στο ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2026

Δημοσίευση από τον  Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου:   “Στις εκδηλώσεις γιά το ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ...

Νίκος Χαρδαλιάς: «7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, Alzheimer και αυτισμού

Νίκος Χαρδαλιάς: «7,6 εκατ. ευρώ για έξι δομές αντιμετώπισης άνοιας, Alzheimer και...

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στο Κερατσίνι

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Κερατσινίου για τροχαίο...