Παρασκευή , 17 Μάιος 2024
Home AGENDA 21 Απριλίου-  Ημέρα Μνήμης: Στρατόπεδο Παπαδογιωργή
AGENDAΠΕΙΡΑΙΑΣ

21 Απριλίου-  Ημέρα Μνήμης: Στρατόπεδο Παπαδογιωργή

Με ένα λουλούδι στο χέρι θα βρεθούμε την Κυριακή 21 Απριλίου και ώρα 11:30 το πρωί στο στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια, για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα ιδανικά της Δημοκρατίας.

Εκεί, δίπλα στα σπίτια μας, οι συνεργάτες της χούντας μετέτρεψαν το ξεχασμένο στρατόπεδο σε κολαστήριο του 952ου Λόχου της ΕΣΑ, τις πρώτες μέρες της κατάλυσης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.  Εκεί υπέστησαν τα πάνδεινα πολλοί Πειραιώτες πολιτικοί κρατούμενοι -γείτονες και φίλους μας με αντιδικτατορική δράση. Μάλιστα, για να μην ακούγονται οι κραυγές του μαρτυρίου τους, οι βασανιστές έβαζαν από τα μεγάφωνα να παίζουν εμβατήρια και άσματα πατριωτικά.

Πενήντα επτά χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών θυμόμαστε, επαγρυπνούμε αλλά και ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί η από το 2021 πρόταση της παράταξης μας να διαμορφωθεί το στρατόπεδο σε χώρο διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Για τη δράση της ΕΣΑ στο στρατόπεδο Παπαδογιωργή θα μιλήσει ο δημοσιογράφος-ερευνητής Σταύρος Μαλαγκονιάρης, μεταφέροντας μαρτυρίες αγωνιστών που βασανίστηκαν στα κελιά του κολαστηρίου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

 

Φωτογραφία: Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

ΠΗΓΗ :

ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες

 

Related Articles

Ιστορική αναδρομή της υπέρ-εκατονταετούς πορείας, πρωτοβουλιών και δράσεων της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι

Ιστορική αναδρομή της υπέρ-εκατονταετούς πορείας, πρωτοβουλιών και δράσεων της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως...

Join ORIANI at Posidonia 2024, 3-7 June, at the Athens Metropolitan Expo

Anchoring Digital Transformation at #Posidonia – Hall #1, Stand #1519! Join ORIANI and our partners/co-exhibitors OceanScore, Ascenz Marorka, Maritime Trainer, Shipnet , Captain’s...

ΕΕΑ: Branding στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνει...

Organize your Event at St’ Nicholas Business Club

With Poseidonia 2024 coming soon, we are delighted to announce that St’...