Κυριακή , 3 Μάρτιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Α.Παντουβάκης: Πρέπει να έχουμε οικονομία για να γίνει γαλάζια
ΝΑΥΤΙΛΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Α.Παντουβάκης: Πρέπει να έχουμε οικονομία για να γίνει γαλάζια

Ομιλία κ. Άγγελου Παντουβάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος συμμετείχε   στο  τριήμερο ανοιχτό εργαστήριο “Η Ναυτιλία για τη νέα γενιά” που διοργάνωσαν και πραγματοποιήσαν:  το Propeller Club of Piraeus, η Helmepa, και ο Ναυτικός  Όμιλος Ελλάδος στις 17-19 Μαρτίου 2023 στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

” Η συμβολή της Ναυτιλίας στο ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ 4% και του 11% ανάλογα με το ποιός, πως και τι μετράει. Έχοντας δει  πως η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει και χρησιμοποιεί τα δεδομένα και έχοντας  δεί όλες τις μελέτες του ΙΟΒΕ, έχω καταλήξει να πιστεύω το εξής: το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι να μετρήσουμε κάποια στιγμή όσο μπορούμε αντικειμενικά και πραγματικά τι λέμε.  Από κει ξεκινάει η βελτίωση της οικονομίας και λέει αυτό ακριβώς: ότι πρέπει να μάθεις να μετράς για να μπορέσεις να βελτιωθείς.΄Αρα το πρώτο βασικό είναι να έχουμε οικονομία για να γίνει γαλάζια. Το δεύτερο βασικό είναι να μάθουμε να μετράμε και να ξεπεράσουμε λίγο το φόβο της μέτρησης. Κάθε φορά που μετράμε στην Ελλάδα κάποιος παρεξηγείται ότι και να είναι αυτό, από τον πυρετό μας μέχρι οτιδήποτε. Θεωρώ λοιπόν ότι η μεγαλύτερη συμβολή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αρχίσουμε να μετράμε. Το τρίτο βασικό πρόβλημα πώς θα το βελτιώσουμε αυτό? Η γαλάζια οικονομία προϋποθέτει μια λέξη που στην Ελλάδα επίσης είναι δύσκολη. Ποια είναι αυτή η λέξη? Συνεργασία. Η γαλάζια οικονομία προϋποθέτει συνεργασία, να μπορεί να μιλάει ο βιολόγος ή ο θαλάσσιος οικολόγος και να συνεργαστεί με αυτόν που είναι από πάνω και αυτός που είναι από πάνω με αυτόν που είναι στη στεριά. Δυστυχώς η συνεργασία στην Ελλάδα πάσχει.Παλαιότερα έλεγα ποια είναι η πιο αγαπημένη δουλειά του Έλληνα? Το περίπτερο! Γιατί δεν είχε δεν είχε κανέναν ανάγκη, δούλευε μόνος του. Άρα με αυτές τις τρεις εναρκτήριες επισημάνσεις θα έλεγα πρώτα να φτιάξουμε την οικονομία για να την κάνουμε γαλάζια, που όμως θέλει να αναπτύξουμε την συνεργατικότητα του Έλληνα να μάθουμε να μετράμε αν με ρώταγε κάποιος τι είναι αυτό που θα ήθελες να ευχηθείς να πληρώσει το Propeller ή η Helmepa, είναι να κάνει κάθε τι που πρέπει ώστε να μας κάνει να κάτσουμε να μετρηθούμε με αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Τα υπόλοιπα νομίζω θα έρθουν πιο εύκολα.”

Άγγελος Παντουβάκης

 

Στη φωτογραφία από αρ. Κώστας Τριανταφύλλου Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης HELMEPA, Δρ. Ευάγγελος ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΓ Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Δανάη ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ, Διευθύνουσα Σύμβουλος Navigator Shipping Consultants, Concept Founder Yes Forum, Μέλος ΔΣ Propeller Club, Δέσποινα ΜΟΥΣΤΑΚΑ, General Manager, Maran Gas Maritime, Άγγελος ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ, Καθηγητής Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Καπτ. Γιώργος ΚΟΥΜΠΕΝΑΣ, Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Related Articles

Γ.ΠΑΤΙΝΙΩΤΗΣ: Up-Skilling Re-Skilling Η σημασία τους στο σύγχρονο εργασιακό κόσμο

Από τον Γιάννη Πατινιώτη finance Director της Carras S.A.   Dr Truth...

ΒΕΠ: Ψηφιακή κάρτα εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, 4/3/2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 17.30 ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –...

St.Nicholas Business Club:“Leading in Challenging Times: Practical Tools for Business Excellence”

SAINT NICHOLAS  BUSINESS  CLUB Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:00-21:00,...

Γενική Συνέλευση του Όμιλου Φίλων Λίμπερτυ στο SS HELLAS LIBERTY

Σε έναν ιστορικό χώρο-σύμβολο της διαχρονικής εξέλιξης της ελληνικής ναυτιλίας, το SS...