Δευτέρα , 27 Μάιος 2024
Home AGENDA Επιχειρηματική Εκδήλωση: «Απανθρακοποίηση στις συνδυασμένες μεταφορές»
AGENDAΕΛΛΑΔΑ

Επιχειρηματική Εκδήλωση: «Απανθρακοποίηση στις συνδυασμένες μεταφορές»

Η EEL  διοργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου,  την επιχειρηματική εκδήλωση με θέμα: «Απανθρακοποίηση στις συνδυασμένες μεταφορές» με την αιγίδα και τιμητική υποστήριξη 15 σημαντικών θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων. Το θεματικό αντικείμενο της εκδήλωσης εστιάζει στην σφαιρική ενημέρωση σχετικά με την έως σήμερα επίδραση των συνδυασμένων μεταφορών στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στην ανάλυση των προοπτικών ανάπτυξης και χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, με γνώμονα τις δυνατότητες που παρουσιάζονται.

Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η απομείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και η επιβεβλημένη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

 

Η Εσπερίδα αποτελείται από 4 θεματικές ενότητες:

Ενότητα 1: Απανθρακοποίηση στις χερσαίες μεταφορές (18:00-18:45)

Η ενότητα αφορά την θεματολογία που σχετίζεται με την αειφορία στις χερσαίες μεταφορές (οδικές και σιδηροδρομικές) και στις προκλήσεις που υπάρχουν για την πλήρη απανθρακοποίηση με δεδομένα τα 2 ορόσημα της Ε.Ε. το 2035 (fit for 55) και το 2050 (carbon neutrality) αντίστοιχα. Στο εν λόγω πάνελ αφού συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, θα δοθεί έμφαση σε στρατηγικές, τεχνολογίες και συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη σταδιακή μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις χερσαίες μεταφορές.

 

Ενότητα 2: Μία νέα εποχή προς τα «πράσινα» λιμάνια  (18:45-19:30)

Η συζήτηση θα εστιάσει στους λιμένες, οι οποίοι αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών. Οι εκπρόσωποι των λιμενικών φορέων αλλά και οι χρήστες των λιμένων, θα  αναδείξουν την προσπάθεια και τον σχεδιασμό για μια πιο «πράσινη» Ναυτιλία μέσα από την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

 

Ενότητα 3: Απανθρακοποίηση στις θαλάσσιες μεταφορές (19:45-20:30)

Η ενότητα αναφέρεται στις θαλάσσιες μεταφορές και συγκεκριμένα θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε μία  «πράσινη» Ναυτιλία. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει ο κανονισμός CII που καθορίζει τον δείκτη έντασης άνθρακα του πλοίου και ο οποίος αλλάζει τις μέχρι πρότινος σχέσεις ναυλωτών και πλοιοκτητών.

 

Παράλληλα με τον CIΙ υπάρχει μία έντονη συζήτηση και τάση προς τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το LNG, το υδρογόνο, την αμμωνία κ.α. Επίσης, σημαντικό ρόλο ενδεχομένως διαδραματίσουν και τα συμβατικά βιοκαύσιμα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις υπάρχουσες μηχανές με ασφάλεια.  Ωστόσο και στην περίπτωση των ενναλακτικών καυσίμων  η δημιουργία μίας ικανής αλυσίδας Εφοδιασμού είναι βαρύνουσας σημασίας.

 

Ενότητα 4: Εκπαίδευση των νέων στη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών  (20:30 – 21:00)

Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης, εστιάζει στο «κτίσιμο» μία βιώσιμης κουλτούρας  για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις συνδυασμένες μεταφορές η οποία απευθύνεται στη νέα γενιά, στους συνεχιστές όλων των προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα τόσο σε επίπεδο Ναυτιλίας και λιμένων, όσο και στο επίπεδο των χερσαίων μεταφορών.

 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται η εγγραφή σας εδώ  https://eel.gr/2023/05/26/epicheirimatiki-ekdilosi-apanthrakopoiisi-stis-syndyasmenes-metafores/

 

Related Articles

ΕΕΑ: «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Τα συστατικά της επιτυχίας»

Γιατί οι γυναίκες αποφασίζουν πιο δύσκολα να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο; Ποια...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΟΥ- Διάλεξη για την Ιστορία του Πειραιά

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΟΥ διοργανώνει  Διάλεξη με θέμα  την...

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ: Be a Captain for a day

Be a Captain for a day ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ...

Η ρεμπέτικη αύρα του Πειραιά

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΙΘΡΙΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27.5 19:30-21:30 ΤΜΗΜΑ...