Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Home ΠΕΙΡΑΙΑΣ 8ος Διαγωνισμός  Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από τον Δήμο Πειραιά
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

8ος Διαγωνισμός  Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από τον Δήμο Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 το Pitch Day που αποτέλεσε την Α’ φάση του 8ου Διαγωνισμού ΒlueGrowth Piraeus. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με εκπροσώπους του Δήμου Πειραιά, της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης! Ο διαγωνισμός ΒlueGrowth Piraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ιδέες, νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων της Γαλάζιας Οικονομίας!

Εφέτος, ο 8ος διαγωνισμός Γαλάζιας Καινοτομίας «BlueGrowthPiraeus», συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά σε δύο φάσεις:

 

Α) Το Pitch Day, το οποίο και ολοκληρώθηκε με την ανακήρυξη των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία και

Β) Το Demo Day, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Pitch DAY, ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα δράσεων  των Ημερών θάλασσας που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά στην προσπάθεια τόνωσης και ανάδειξης της γαλάζιας επιχειρηματικότητας της πόλης.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, συμμετείχαν και διαγωνιστήκαν 35 ομάδες (φοιτητών/μαθητών και επιχειρήσεων) ενώ παρακολούθησαν τη διαγωνιστική διαδικασία και βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες περισσότερα από 400 άτομα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν διαδικτυακά την ομάδα/επιχείρηση της προτίμησής τους.

 

 

Στην κριτική επιτροπή, συμμετείχαν οι :

Σακελλαριάδου Φανή Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, Παν. Πειραιά
Κυβέλου Χιωτίνη Στέλλα Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΟΠΑ), Παντείου Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Μαρία Λεκάκου Καθηγήτρια, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημήτριος Πυρομάλης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Άγγελος Τσακανίκας Αναπληρωτής Καθηγητής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΕΜΠ – Επικεφαλής γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας ΕΜΠ
Μιχάλης Δρίτσας Διευθύνων Σύμβουλος Elevate Greece ΑΕ
Ειρήνη Σγούρου Στέλεχος του NBG Seeds, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής παρακολούθησαν, σχολίασαν εποικοδομητικά και βαθμολόγησαν τις 35 ομάδες που ανέπτυξαν ιδέες ή λύσεις για τη Γαλάζια Οικονομία, στις θεματικές ενότητες της Ναυτιλίας, της ζωής στην πόλη-λιμάνι, του παράκτιου /θαλάσσιου τουρισμού, του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο  ετήσιος διαγωνισμός «Blue Growth», αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη, επισημαίνοντας πως στηρίζει και ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να μετουσιώσουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε πράξη.  Ο κ. Μώραλης ανέφερε στη συνέχεια ότι, ο Πειραιάς είναι άμεσα συνυφασμένος με τη θάλασσα και αναφέρθηκε  στις δράσεις που έχει αναπτύξει ο δήμος για τη γαλάζια οικονομία και επιχειρηματικότητα όπως: τη στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, το δίκτυο BluAct, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη (BLUE LAB), το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, το Κέντρο Προώθησης Επιχειρηματικότητας Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά και την Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία. Επιπλέον, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά  που ήταν αρωγός στον διαγωνισμό «Blue Growth»,  λέγοντας ότι ο Δήμος Πειραιά έχει αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο της πόλης μας μια εποικοδομητική πολυεπίπεδη  συνεργασία.

 

Στο Pitch Day απεύθυναν χαιρετισμό κατά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας:

  • Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δικτύωσης και των συνεργειών που αναπτύσσει ο Δήμος Πειραιά για την τόνωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με έμφαση στη Γαλάζια Οικονομία. Επισήμανε δε, τη σημασία της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών από τη νεολαία του τόπου. Ανέφερε δε τη σημασία της χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Πειραιά, για την υλοποίηση ανάλογων έργων και πρωτοβουλιών.
  • Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης Διαγωνισμών Επιχειρηματικών Ιδεών για την ανάπτυξη της δημιουργικής και κριτικής σκέψης των φοιτητών/μαθητών κάθε κοινωνίας. Η δημιουργικότητα αποτελεί μία βασική δεξιότητα για την αγορά εργασίας και συνεχάρη τον Δήμο και την Οργανωτική Επιτροπή για την ανάληψη τέτοιων εγχειρημάτων.

Στη συνέχεια, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, στην οποία συμμετέχουν:

  • Ο κ. Β. Κορκίδης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
  • Ο κ. Θ. Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά
  • Ο κ. Γ. Παπαμανώλης – Ντόζας, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  • Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Πειραιά
  • Ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Α’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής
  • Ο κ. Δημήτρης Φανουργάκης, εκπρόσωπος του ΣΕΝΑΒΙ
  • Η κα Σταματία Γιασιράνη, Project Coordinator της WIMA

Tα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στις παρεμβάσεις τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας όλων και της ανάληψης περαιτέρω πρωτοβουλιών, υποστηρίζοντας το έργο της Δημοτικής Αρχής.

 

Όπως όλοι τόνισαν, επιδιώχθηκε για πρώτη φορά,  η υιοθέτηση της «αρχής του τετραπλού έλικα» που προωθεί τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φορέων, των επιχειρήσεων και των πολιτών και την ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων, γεγονός που συμβάλλει δυναμικά στην επιτυχία και την περαιτέρω ενίσχυση του διαγωνισμού.

 

Από τις 19 διαγωνιζόμενες ομάδες των φοιτητών/μαθητών, προκρίθηκαν  στην τελική φάση οι παρακάτω δέκα (10) ομάδες:

Ομάδες Φοιτητών –Μαθητών που προκρίνονται στον τελικό:

 
1.      Οικιακή συσκευή ξήρανσης βιοαποβλήτων,

2.       Port of Piraeus,

3.       Προμηθέας Project,

4.       Book a sea taxi,

5.       Θερμοκήπιο για συν – παραγωγή τροφίμων και ενέργειας,

6.       Spotaki,

7.       ICE TRACK,

8.       Κάλχας,

9.       Δίκτυο Τουριστικών Λιμένων με Δυνατότητα Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για  Θέσεις Ελλιμενισμού, 

10.   Refeel

 

 

Δείτε περισσότερα εδώ : https://www.bluegrowthpiraeus.gr/

 

H διαδικασία συνεχίστηκε με τις ομάδες των 16 επιχειρήσεων που διαγωνίστηκαν και από τις οποίες, οι παρακάτω έντεκα (11) λόγω ισοψηφίας, προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Ομάδες Επιχειρήσεων-Startuppers που προκρίνονται στον τελικό:

 

1.      Promilist ,

2.      FISHING TRIPS,

3.      Smart Agenda, 4

4.       seaGo,

5.       ΡΕΣΤΙΑ,

6.       Local Cruise Club,

7.       NEREUS DIGITAL BUNKERS,

8.       Aegean Cargo Sailing,

9.       bid2board,

10.   Ivoluntry, 

11.  Rhoe

 

Η διαδικασία του Pitch Day, διήρκεσε πάνω από επτά ώρες και εξελίχθηκε σε μία πραγματική γιορτή της Γαλάζιας Οικονομίας, όπου κυριάρχησαν η δημιουργικότητα, η καινοτομική σκέψη, η άμιλλα και η δικτύωση ομάδων, ιδεών και προσώπων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι προκριθείσες ομάδες θα διαγωνιστούν να διεκδικήσουν χρηματικά βραβεία και δωρεάν Συμβουλευτική Υποστήριξη από το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων του Δήμου Πειραιά και το NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Τα βραβεία για τους 3 νικητές της κάθε κατηγορίας θα είναι συνολικής αξίας €15500.

Related Articles

ΕΒΕΠ «Τελετή Απονομής των Greek Top Women Awards 2024»

Η φετινή εκδήλωση της απονομής των Greek Top Women awards μας έδωσε...

Βασίλης Κορκίδης«Η κυβέρνηση μπορεί να τρέξει γρηγορότερα και να πετύχει περισσότερα»

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη για τον ανασχηματισμό «Η κυβέρνηση...

Ημερίδα  ενημέρωσης για Ευπαθείς Ομάδες

Ημερίδα  ενημέρωσης για τις «Κοινωνικές Υπηρεσίες με Πολυκαναλική Πρόσβαση των Ωφελούμενων που...

«ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ...