Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Star Bulk Carriers: Πράσινες πρωτιές στο ESG report
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Star Bulk Carriers: Πράσινες πρωτιές στο ESG report

Η πρώτη εταιρεία χύδην ξηρού φορτίου που υποβλήθηκε σε έλεγχο Dry-BMSA με τη RightShip

Σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις της στον περιβαλλοντικό τομέα του ESG, συνδυαστικά με τα ισχυρά οικονομικά της αποτελέσματα, πέτυχε την περασμένη χρονιά η Star Bulk Carriers.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας, Πέτρο Παππά, η Star Bulk ήταν η πρώτη εταιρεία χύδην ξηρού φορτίου παγκοσμίως που υποβλήθηκε σε έλεγχο DryBMSA με τη RightShip.
«Παράλληλα με την επίτευξη ισχυρών οικονομικών επιδόσεων το 2022, η Star Bulk βελτίωσε σημαντικά τις πρακτικές και τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG. Για πρώτη φορά μετρήσαμε και αναφέραμε τις εκπομπές μας σε επίπεδο Scope 3, εισαγάγαμε Επιτροπή ESG σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου και ήμασταν η πρώτη εταιρεία χύδην ξηρού φορτίου παγκοσμίως που υποβλήθηκε σε έλεγχο Dry-BMSA με τη RightShip», επεσήμανε ο κ. Παππάς ενώ πρόσθεσε: «Συμβάλαμε ενεργά στην ανάπτυξη των Πράσινων Διαδρόμων, ενώ μέσω της εφαρμογής τεχνικών και επιχειρησιακών μέτρων βελτιώσαμε την ενεργειακή απόδοση του στόλου μας και μειώσαμε το αποτύπωμα άνθρακα».
Τα επιτεύγματα
Η Star Bulk επιβλέπει την ενεργειακή απόδοση των πλοίων μέσω του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (EEOI), ο οποίος είναι ο λόγος των ετήσιων συνολικών εκπομπών CO2 ανά μεταφορικό έργο, όπως ορίζεται από τον ΙΜΟ.
Το 2022 ο μέσος EEOI του διαχειριζόμενου στόλου της μειώθηκε κατά περίπου 3% σε σύγκριση με το 2021, στο 6,45.
Για την παρακολούθηση των ενεργειακών επιδόσεων των πλοίων της χρησιμοποιεί τον ετήσιο δείκτη απόδοσης (AER), ένα μέτρο που έχει υιοθετηθεί από το πλαίσιο των αρχών Poseidon για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο λόγος αυτός προσδιορίζεται διαιρώντας τις ετήσιες εκπομπές CO2 ενός πλοίου με το γινόμενο της διανυόμενης απόστασης και του νεκρού βάρους του πλοίου.
Το 2022 ο μέσος AER του στόλου έχει μειωθεί κατά περίπου 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στο 3,29. Η μέση ημερήσια κατανάλωση καυσίμων ανά πλοίο του διαχειριζόμενου στόλου ανήλθε σε 18,53 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (από 20,11 το 2021 σε 18,53 το 2022). Η κατανάλωση καυσίμων για το σύνολο του στόλου αναλύεται σε 720.965 mt HFO, 44.202 εκατ. τόνους LFO και 100.393 εκατ. τόνους MGO. Η συνολική κατανάλωση ενέργειας του στόλου από μη ανανεώσιμες πηγές ανήλθε σε 35.112.805 gj το 2022, αντανακλώντας μείωση 4,8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Συνολικά, η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και ενέργειας επέτρεψε στην εταιρεία να καταγράψει μείωση 4,6% στις εκπομπές Scope 1.
Επίσης, οι εκπομπές CO2e που προέκυψαν από την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράστηκε για τις επισκευές και τις μετασκευές των πλοίων το 2022 ήταν 405,93 τόνοι, ενώ οι εκπομπές CO2e από την ηλεκτρική ενέργεια που αγοράστηκε για χρήση σε γραφεία ήταν συνολικά 118,64 τόνοι. Η μικρή αύξηση μπορεί να αποδοθεί στις διακοπές που είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση συστημάτων έρματος και συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας.
Επισημαίνεται ότι η Star Bulk είναι εταίρος στην ανάπτυξη ενός Πράσινου Διαδρόμου αμμωνίας, μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανατολικής Ασίας.
«Η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία των ανθρώπων μας είναι υψίστης σημασίας. Καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργήσαμε γρήγορα για να υποστηρίξουμε τα πληρώματά μας και να διευκολύνουμε την απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη», αναφέρει η εταιρεία.
Την ίδια στιγμή, το RightShip Safety Score της εταιρείας παραμένει ένα από τα καλύτερα στον κλάδο. «Έχουμε επενδύσει σημαντικά σε προγράμματα κατάρτισης και πρωτοβουλίες ευημερίας τόσο στα πλοία μας όσο και στο γραφείο. Το προσωπικό μας περιλαμβάνει σημαντικό ποσοστό γυναικών και η πολιτική μας για εργασία από το σπίτι προωθεί μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η Star Bulk συμβάλλει επίσης ενεργά στην ευρύτερη κοινότητα μέσω δωρεών και χορηγιών, υποστηρίζοντας ευάλωτες ομάδες, την υγεία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. «Σε αυτούς τους καιρούς των συγκρούσεων, της αβεβαιότητας και της κλιματικής αλλαγής, αντλώ έμπνευση από την ίδια τη λέξη “crisιs”, που προέρχεται από την ελληνική λέξη “κρίσις”, που σημαίνει να έχεις καλή κρίση. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, να σκεφτόμαστε καινοτόμα και να εργαζόμαστε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Ενισχυμένη θέση στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου
Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Star Bulk την περασμένη χρονιά σημείωσε ισχυρές επιδόσεις, ενισχύοντας τη θέση της στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου.
«Διατηρήσαμε την κλίμακα του στόλου μας, ενισχύσαμε τις εμπορικές και επιχειρησιακές μας πλατφόρμες και διατηρήσαμε το κόστος μας ανταγωνιστικό. Η 5η ετήσια έκθεσή μας ESG έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα GRI του 2021. Προσφέρει έναν ολοκληρωμένο απολογισμό των μη χρηματοοικονομικών επιδόσεών μας, των στόχων και των στρατηγικών μας», σημειώνει κ. Παππάς, ενώ προσθέτει ότι «καθώς η βιωσιμότητα αποτελεί βασική εταιρική αξία της Star Bulk, έχουμε συστήσει μια επιτροπή ESG του Δ.Σ.. Η επιτροπή αυτή διασφαλίζει ότι οδηγούμαστε σε μια υπεύθυνη πορεία μέσω περιβαλλοντικών, κοινωνικών θεμάτων και θεμάτων διακυβέρνησης.
Η ναυτιλία θα είναι μια από τις πιο δύσκολες βιομηχανίες για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Πιστεύουμε ότι με την οικονομική μας ισχύ σε συνδυασμό με το ταλέντο και την αφοσίωση των ανθρώπων μας θα ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Διερευνούμε και υιοθετούμε τεχνολογίες και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για να αυξήσουμε τα κέρδη μας όσο και για να μειώσουμε τις δημοσιευμένες εκπομπές Scope 1, 2 και 3».
Αντώνης Τσιμπλάκης • atsimplakis@naftemporiki.gr

Related Articles

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων

Παράταση υποβολής υποψηφιοτήτων για τον νέο ακαδημαϊκό κύκλο έως 31/05/2024! https://maritime-unipi.gr/…/meta…/msc-shipping/aitiseis/ #mscinshipping...

VANOS’ Protect & Defend retail: inspiring gifts, for this Easter season

This Easter season, if you are looking for inspiring gifts, visit the...

GAC: Record-breaking container throughput following import surge

 Gothenburg, Sweden The container volumes at the Port of Gothenburg continue to...

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MAVRIKOS IMPORTS S.A. για πέμπτη χρονιά στα Greek Exports Forum & Awards 2024

Η εταιρεία MAVRIKOS BORN2EXPORT βραβεύτηκε με το ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στην κατηγορία Top Trading Export Company αναδεικνύοντας την εξαιρετική...