Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με έκπτωση 3% η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος – Ανοίγει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έκπτωση 3% η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος – Ανοίγει το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ένα νέο ρεκόρ: η έναρξη της υποβολής των φετινών δηλώσεων να πραγματοποιηθεί πιο νωρίς από κάθε άλλη χρόνια, καθώς πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, τότε θα έχουν έκπτωση 3%.

Οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων

Επίσης, ορίζεται και επίσημα ότι για τα φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2024 και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Ειδικά τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2024 και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Οι αλλαγές για μισθωτούς και συνταξιούχους

Φέτος για πρώτη φορά σχεδόν 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για την ακρίβεια αυτοί οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά και μόνο από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούν καν στο λογιστή τους, γλιτώνοντας έτσι τα 20 ή τα 50 ευρώ που έδιναν κάθε χρόνο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς, για να ελέγξουν ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης. Θα έχουν την επιλογή είτε να πατήσουν την επιλογή υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης είτε να… αδιαφορήσουν, αφού σε αυτή την περίπτωση τη φορολογική δήλωση θα την υποβάλει αυτόματα και εμπρόθεσμα η ΑΑΔΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το συγκεκριμένο μέτρα να επεκταθεί και το 2025, ακόμα και στο σύνολο του υπόχρεων υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι πτοσυμπληρωμένες δηλώσεις με αυτοματοποιημένη υποβολή θα δουν από το επόμενο έτος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια.

πηγή https://www.mononews.gr/

Related Articles

ΕΒΕΠ: «Υγιεινή και Ασφάλεια στον Χώρο Εργασίας. Εστιάζοντας στην Ψυχική Υγεία»

Η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι ο διεπιστημονικός τομέας που στοχεύει...

Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Ως ελληνικός εφοπλισμός συμβάλλουμε με έργα που θα προσφέρουν ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες

Εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης...

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029

Το νέο Μανιφέστο για το ευρωπαϊκό εμπόριο της περιόδου 2024-2029   Το Εμπορικό...

Εργαζόμενοι Νοσοκομείων: Παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας

Για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθούς και σύνταξης, με άμεση...