Τρίτη , 21 Μάιος 2024
Home SLIDER Παρουσία Προέδρου της Βουλής στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στα λαμπρά Εγκαίνια της Έκθεσης: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
SLIDERΠΕΙΡΑΙΑΣ

Παρουσία Προέδρου της Βουλής στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στα λαμπρά Εγκαίνια της Έκθεσης: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης – Ο ζωγράφος της θάλασσας επιστρέφει στον Πειραιά» πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κύριο Κωνσταντίνο Τασούλα.

Για την έκθεση μίλησαν η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη κύριος Παναγιώτης Λασκαρίδης.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος εξήρε την τέχνη του μεγάλου θαλασσογράφου:

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής στο βήμα, εξ ευωνύμων η Πρόεδρος του Μουσείου κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

 

«Ο Βολονάκης, με την τέχνη του και τα έργα του, όλα αυτά που σήμερα εδώ χάρη στους χορηγούς αυτών των πινάκων, δεν μας έδωσε μόνο την αντίληψη που είχε για την εξάρτηση της χώρας από τη θάλασσα-την καλώς εξάρτηση της χώρας από τη θάλασσα- αλλά μας έδωσε και στοιχεία του χαρακτήρα του. Γιατί δεν είναι μόνο η εκάστοτε κοσμοθεωρία η οποία επηρεάζει την τέχνη. Την επηρεάζουν και βαθύτερες σκέψεις, βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, πολύ προσωπικά, δυσεξιχνίαστα, ανεξιχνίαστα και μέσα από αυτά μπορούμε, αναζητώντας τα, συνδυάζοντας τα με τον ιστορικό περίγυρο, να κατανοήσουμε καλύτερα το έργο του…»

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πρόεδροι φορέων και ιδρυμάτων καθώς και πλήθος φιλότεχνου κοινού.

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Παρουσιάζονται 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σημαντικές ιστορικές συνθέσεις, όπως «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1882», από τη συλλογή του Αρχηγείου Ναυτικού, «Η έξοδος του Άρεως, 1894» και «Η άφιξη της πριγκίπισσας Σοφίας στο Φάληρο 1889-1890» από τη συλλογή Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου, καθώς και το εμβληματικό έργο «Το λιμάνι του Πειραιά από τη βασιλική προβλήτα, 1886», από τη συλλογή του Δήμου Πειραιά. Ο κύκλος των εικαστικών ιστορικών αφηγήσεων συμπληρώνεται με τις δύο μεγαλειώδεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη της μόνιμης συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, οι οποίες απεικονίζουν πολεμικά ναυτικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821: «Η Πυρπόληση του τούρκικου δίκροτου στην Ερεσό» και  «H Ναυμαχία του Ναβαρίνου».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 29 Ιουνίου 2024 και κατά τη διάρκειά της θα οργανωθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Παράλληλα, μέσα στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην διαδικτυακή αίθουσα τέχνης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη digitalgallery.laskaridisfoundation.org η οποία περιλαμβάνει εικόνες των ζωγραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση, σχολιασμό από ιστορικό τέχνης, και βιβλιογραφία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα ακουστικής περιήγησης για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη εικαστική σύμβουλος Μαρία Μιγάδη. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των: Μανόλη Βλάχου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικού ερευνητού του έργου του Βολανάκη, Ιωάννη Παλούμπη, αντιναυάρχου Π.Ν. (ε.α.), και της επιμελήτριας της έκθεσης.

 

Διάρκεια Έκθεσης:

Από 25 Απριλίου έως 29 Ιουνίου 2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη- Σάββατο: 09:00 – 14:00

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στο τηλ. 2104516264 και email: hellenicmaritimemuseum@gmail.com

Την εκδήλωση κάλεψαν δημοσιογραφικά με την παρουσία τους: ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, DIPLOMATIC POINT, PIRAEUS365.GR , Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ.

Από  αριστερά προς δεξιά: Παναγιώτης Λασκαρίδης Πρόεδρος Ιδρύματος Λασκαρίδη,  Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη Πρόεδρος του Μουσείου, Κωνσταντίνος Τασούλας Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

 

Από αρ. Ηλίας Νταλούμης Συγγραφέας Editor in Chief “ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ” , Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Ιωάννης Καλογερόπουλος Ναύαρχος  ΠΝ.

 

 

Από αρ.Σουζάνα Λασκαρίδη ιδρύτρια Blue Cycle, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Έλπη Πετράκη Wista Hellas, Κλαίρη Παπαγεροθέου  Piraeus365.gr

 

 

 


Από αρ. Μαρίνα Κιντά, Κλαίρη Παπά

Κλαίρη Παπά Piraeus365.gr.  Ναύαρχος Π.Ν. εα Ιωάννης Παλούμπης

 

Related Articles

ΒΕΠ:ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ...

10 χρόνια Ημέρες Θάλασσας-Δείτε όλο το πρόγραμμα

24 Μαΐου – 2 Ιουνίου #Πάμε_Πειραιά Η γιορτή – θεσμός για την...

ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: Ξενάγηση στη Σχολή Δοκίμων

10 χρόνια Ημέρες Θάλασσας  Ξενάγηση στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων  26 Μαΐου 2024...