Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024
Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΟΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΟΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης (Βουλή, 7/7/2023)
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τετραετία 2023 – 27 παρουσίασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η χώρα μετά τις εκλογές μπαίνει σε μία περίοδο πρωτοφανούς σταθερότητας η οποία μπορεί να διακριθεί και η οποία μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προσθέσει στην ευρύτερη γειτονιά ασφάλεια και πάνω απ’ όλα να δημιουργήσει προοπτική για τους πολίτες της. Τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να ηγείται ενός Υπουργείου που εποπτεύει τη ναυτιλία που είναι σύμφυτη με την ίδια την Ελλάδα. “Η ναυτιλία, οι ναυτικοί μας, οι θάλασσές μας αποτελούν κομμάτι του εθνικού μας DNA”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται έναν άξιο “καπετάνιο” όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αντιμετωπίσει τις επόμενες φουρτούνες και θύελλες που θα βρεθούν μπροστά μας και ο οποίος αντιμετώπισε με επιτυχία τις προηγούμενες κρίσεις και πέτυχε όλους τους κεντρικούς στόχους που είχε θέσει το 2019. Δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος όταν ο Πρωθυπουργός μοίρασε και σε εκείνον τον “γαλάζιο” φάκελο με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Ναυτιλίας, το χρώμα του οποίου ανταποκρίνεται και στο πεδίο της πολιτικής που καλείται ο ίδιος να εφαρμόσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας.
Μιλώντας για τη Μεσόγειο σημείωσε πως είναι μια θάλασσα με απαράμιλλη ομορφιά, κοιτίδα πολιτισμού και εμπορίου και πως είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, προκειμένου να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός και οι παράκτιες δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στη μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού σημειώνοντας πως οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αλλά και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και παράλληλα σώζουν ζωές. Υπενθύμισε δε την έκκληση του Πρωθυπουργού προς τα κόμματα να περιορίσουν την κριτική και να στηρίξουν το ηθικό και το έργο του Λιμενικού Σώματος και να μη δίνουν λαβή σε αυτούς που θέλουν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα και επιχειρούν να αμαυρώσουν αυτή του Λιμενικού Σώματος.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως είναι ανοιχτός στον διάλογο με τους φορείς της ναυτιλίας λέγοντας πως αντιμετωπίζει με σεβασμό τόσο τους επιχειρηματίες της θάλασσας όπως και τους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ναυτιλία χωρίς Έλληνες ναυτικούς και πως δεν υπάρχουν καράβια με ελληνική σημαία αν δεν υπάρχει ελληνική παρουσία στο κατάστρωμα και στη γέφυρά τους.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική ναυτιλία είπε ότι είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και ότι στόχος είναι να μεγεθύνουμε το ποσοστό της ελληνικής ναυτιλίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στο ΑΕΠ της χώρας. Έκανε ειδική αναφορά στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λέγοντας πως είναι λεωφόροι ανάπτυξης των νησιών μας και πως στόχος είναι κανένα νησί να μην είναι απομονωμένο και ξεχασμένο από το κέντρο. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι ακόμη η αναβάθμιση του ακτοπλοϊκού στόλου ώστε να μπει σε μία νέα “πράσινη” εποχή, ο εκσυγχρονισμός των λιμένων, η ηλεκτρονική επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και η προσέλκυση νέων ανθρώπων στο ναυτικό επάγγελμα.
Ακόμη, στην ομιλία του ο υπουργός έθεσε ως τεράστιο κοινωνικό ζήτημα το γεγονός ότι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας πνίγονται στη θάλασσα και δεσμεύτηκε πως για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο στόχος είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερες ζωές.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως είναι τιμή να υπηρετεί ο ίδιος τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, το Λιμενικό Σώμα και τους νησιώτες και τους ναυτικούς που ασχολούνται με τη θάλασσα, προκειμένου όπως είπε με νόημα να “βιράρουν τις άγκυρές τους”. Κάλεσε δε την εθνική αντιπροσωπεία να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον “καπετάνιο” Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Related Articles

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη στήριξή του στο Palau International Ship Registry 

Our Ocean: Η επίσκεψη του προέδρου του Παλάου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη...

YACHTING FINANCE

  Χρηματοδοτήστε την αγορά του σκάφους σας με τα 3 επενδυτικά εργαλεία...

Η Thenamaris Ships Management Inc. συμμετέχει στην ημέρα καριέρας ΔΥΠΑ

Thenamaris Ships Management Inc. We are thrilled to announce our participation as...