Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Home AGENDA “METALLAXIS”Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ 27/4 έως 27/5
AGENDA

“METALLAXIS”Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ 27/4 έως 27/5

Χριστίνα Ευδοκία Καλογεροπούλου “METALLAXIS” • Ατομική Έκθεση Γλυπτικής | Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ / 27 Απριλίου – 27 Μαΐου 2023

Η Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης, εγκαινιάζει την πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής της Χριστίνας Ευδοκίας Καλογεροπούλου με τίτλο: “METALLAXIS”, την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023. Την επιμέλεια της έκθεσης φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Ελλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.

Η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια, Νικολένα Καλαϊτζάκη, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης:

“Πώς θα μπορούσε άραγε να κυλάει η ζωή εντός του σάρκινου, ανθρώπινου μικρόκοσμου αν στο πλευρό μας είχαμε “ορκισμένους” συμμάχους, ισχυρούς, μαχητικούς και πολυδιάστατους, φουτουριστικούς μηχανισμούς – Έμβια Όντα – προϊόντα μιας ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ -, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να τεθούν στην διάθεση μας ως αμυντικά, κι ενίοτε επιθετικά όπλα; Ως ανιχνευτές κινδύνου, προάγγελοι, και επάγρυπνοι ενθυμητές, ασπίδες προστασίας και πολύτιμα, δικά μας, φυλαχτά ταγμένα στην υπηρεσία/προστασία του εύθραυστου “Εγώ” και της πληγωμένης, θνητής, αυτοαναφορικότητας μας;

Ένθετα μέλη επάνω στο ανθρώπινο σώμα συχνά φορεμένα, επιλεγμένα μέρη, αποσπασμένα, που λειτουργούν αυτόνομα ή αλληλεπιδραστικά, τα ιδιαίτερα “πλάσματα” της Χριστίνας Καλογεροπούλου, με μεταλλική καρδιά, και επιβλητική όψη, η οποία παραπέμπει διακριτά σε αναγνωρίσιμες αρχετυπικές φόρμες που προέρχονται από έμβια όντα, από το ζωικό ή το θαλάσσιο βασίλειο, πρωταγωνιστούν σε μία ενδιαφέρουσα συνθήκη ορισμένη, το δίχως άλλο, από το στοιχείο του παράδοξου.

Στο μεταίχμιο μεταξύ ενός υποτυπώδους ρεαλισμού της φόρμας, και μιας ζωηρής και παράτολμης επιστημονικής φαντασίας, τα απόκοσμα αυτά “πλάσματα”, σμιλεμένα από συμβολισμό, αιτία και αιτιατό, εισβάλλουν στην πραγματικότητα μας, προορισμένα να αγκαλιάσουν το ανθρώπινο σώμα στοχεύοντας κεντραρισμένα στην ανθρώπινη ψυχή, στον ανθρώπινο νου. Με τις μεταφυσικές τους ιδιότητες παρεμβαίνουν καθοριστικά στην ανθρώπινη συνείδηση και αναπτύσσουν αλληλεπιδραστικές συνδέσεις με τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Αντανακλούν ψυχικές καταστάσεις, ανακαλούν φόβους, ζωντανεύουν επιθυμίες, ήχους, φωνές, ελπίδες και όνειρα.

Και έτσι όπως ανασύρουν μνήμες, έχουν την δύναμη να θεραπεύσουν τραύματα. Ακολούθως, όπως θεραπεύουν τραύματα, τα απόκοσμα “πλάσματα” οδηγούν τους ανθρώπους, μέσα από τις διάφορες, προηγηθείσες διεργασίες να φτάσουν στο μονοπάτι της δικής τους “εσωτερικής μετάλλαξης”, υπογραμμίζοντας την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, όσο και την αξία της διαδρομής. Ίσως, τα “πλάσματα” αυτά, να αποβαίνουν, τελικά, στην κατασκευασμένη μας αυτή συνθήκη, στους κεντρικούς ρυθμιστές των πραγμάτων”.

• Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, ώρα: 19:00

• Διάρκεια έκθεσης:  27 Απριλίου έως 27 Μαΐου 2023

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 11.00 – 20.00

ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ: 11.00 – 15.00

ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ

Χορηγός Επικοινωνίας: Art22.gr

GALLERY ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ,

Ηροδότου 5 Κολωνάκι, Τηλ.: (+30) 210 8239465 | peritechnon@yahoo.gr  |  www.peri-technon.com

facebook peritechnon karteris | youtube peritechnon karteris  |  instagram peritechnon karteris

Βιογραφικό:

Η Χριστίνα Ευδοκία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Είναι Γλύπτρια, Εικαστικός Καλλιτέχνης και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Το 2019 αποφοίτησε με Άριστα από την «Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας» από το εικαστικό τμήμα, με ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), και καθηγήτρια την Αφροδίτη Λίτη. Το 2017 σπούδασε για ένα εξάμηνο, στο Πανεπιστήμιο «Bellas Artes Universidad de Granada» στην Ισπανία. Το 2016 συμμετείχε σε πρόγραμμα Έθελοντικής εργασίας σε παιδιά με ιδιαιτερότητες (ΑΜΈΑ) στο «ΚΈΦΙΑΠ» Καλαμάτας. Το 2018 άσκησε την Πρακτική της άσκηση, στο πρόγραμμα «Art as Therapy» σε ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα, στη Δομή «Ippokratis 1», ΕΔΡΑ. Το 2018 με 2019 εργάστηκε στον χώρο τέχνης, Free ART και στο εργαστήριο της Plaisir Durable. Το 2019 με 2021 εργάστηκε ως Καθηγήτρια Εικαστικών στην Ελληνογαλλική Σχολή «St Joseph». Το 2020 εργάστηκε ως καθηγήτρια ενηλίκων στο εργαστήριο Κεραμικής Korkodilos Athens Ceramic Classes and Workshops. Το 2021 ίδρυσε το δικό της brand χειροποίητων εικαστικών κοσμημάτων «Evdokia». Το 2023 δημιούργησε το νέο επαγγελματικό της, εικαστικό χώρο ̈PLANITES Art Space, στον οποίο κατασκευάζονται και εκτίθενται έργα γλυπτικής, ζωγραφικής και εικαστικού κοσμήματος.

Related Articles

“ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΠ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ”

Τη Δευτέρα 1η Απριλίου και ώρα 3.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η ετήσια...

YES FORUM: Grand Open Day

Ένα από τα μεγαλύτερα Open Days του YES Forum είναι εδώ και...

ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-Πρόσκληση

ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Είσαστε όλοι καλεσμένοι στο εργαστήρι του γλύπτη...

Τιμητική εκδήλωση ΔΣΠ: ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκδίδει δύο περιοδικά. Την «Πειραϊκή Νομολογία» που είναι...