Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Β.Κορκίδης: Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών απαιτεί σκορ αυτοδυναμίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΙΡΑΙΑΣ

Β.Κορκίδης: Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών απαιτεί σκορ αυτοδυναμίας

Άποψη προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη

Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών απαιτεί σκορ αυτοδυναμίας

 

Ο επαναληπτικός αγώνας των εκλογών θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή της 25ης Ιουνίου με πολύ ένταση και δράση, αλλά και με αρκετά φάουλ για κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Οι επόμενες εκλογές είναι εξίσου δύσκολες για το πρώτο κόμμα, όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής, ειδικά στη πολύ πιθανή περίπτωση που έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, θα ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο ποσοστό το οποίο πήρε το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι οι πολίτες να επανεπιβεβαιώσουν με τη συμμετοχή και την ψήφο τους ότι ουσιαστικά επιθυμούν μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το 60% και πλέον των ψηφοφόρων πρέπει να προσέλθουν στη δεύτερη κάλπη, όπως έκαναν και στη πρώτη. Μόνο έτσι θα επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα για μία ισχυρή εντολή στη νέα κυβέρνηση.

Όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα των εκλογών για να μη μπλέξει η χώρα μας σε περιπέτειες ακυβερνησίας και τρίτες κάλπες. Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι πολλοί, αν δεν συνεχίσει η χώρα με μια σταθερή κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενδέχεται να δημιουργηθούν καινούργιες δυναμικές, είτε στα μεγάλα κόμματα, είτε στα αποκαλούμενα «μικρά», με δεδομένο ότι κάποια είναι πολύ κοντά στο 3% και την είσοδο τους στη Βουλή. Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι ανοικτό και παραμένει ως διακύβευμα των δεύτερων εκλογών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι έδρες που θα κερδίσει ή θα χάσει το πρώτο κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Άρα για το τελικό αποτέλεσμα υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, αρκετά σενάρια, που δεν επιτρέπουν να θεωρείται ο επαναληπτικός εκλογικός αγώνας ένας «κυριακάτικος περίπατος» για τους νικητές της πρώτης αναμέτρησης.

Η προσέγγιση της δεύτερης κάλπης δεν επιδέχεται εφησυχασμό από τους ψηφοφόρους και αλαζονικές  συμπεριφορές από τα στελέχη των κομμάτων. Επίσης, καθώς αυτές οι εκλογές γίνονται με λίστα, χρειάζεται η συμμετοχή όλων των πολιτευτών, τόσο εκείνων που εξασφάλισαν την εκλογή τους, όσο και αυτών που για διάφορους λόγους θα βρεθούν εκτός Βουλής. Οι προκλήσεις της νέας εποχής για τους νέους, την οικονομία και την κοινωνία, εξακολουθούν να υφίστανται και η ατζέντα των εξαγγελιών για αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και εισφορών, ενίσχυση του ΕΣΥ και εκσυγχρονισμού του κράτους, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας θα έπρεπε τη δεύτερη φορά να έχουν το πρώτο λόγο μεταξύ των αντιπαραθέσεων των πολιτικών αρχηγών, αντί για επανάληψη ανούσιων αντεγκλήσεων.

Τέλος, επισημαίνεται πως με την έναρξη της ψηφοφορίας την Κυριακή του επαναληπτικού αγώνα για τις δεύτερες κάλπες, δεν υπάρχει το 40% ούτε οι 20 μονάδες διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο. Στο νέο προεκλογικό τερέν πρέπει να παραταχθούν και να αγωνιστούν όλοι από την αρχή, αλλά και με όλους του ψηφοφόρους στη θέση τους, όχι ως θεατές, αλλά ως ρυθμιστές του αποτελέσματος. Τα «αυτογκόλ» συμπαικτών και αντιπάλων μαζί με το ευρύ σκορ του πρώτου αγώνα μπορεί να μετρούν, αλλά σίγουρα δεν αρκούν για να αναδειχθεί κάποιος αδιαμφισβήτητος νικητής στις δεύτερες εκλογές. Όπως στη πραγματική οικονομία, έτσι και στις εθνικές εκλογές για τους μικρομεσαίους δεν υπάρχουν «λευκές επιταγές». Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο περισσότερες οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και οι προσδοκίες των ψηφοφόρων. Ο κόσμος της αγοράς πρέπει λοιπόν να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και να επαναβεβαιώσει πως το 54% των μικρομεσαίων προτιμά την εκλογή κυβέρνησης με σκορ αυτοδυναμίας.

 

Πολλούς χαιρετισμούς,

Βασίλης Κορκίδης

14/6/23

 

Related Articles

Συνάντηση Κ. Κατσαφάδου με τον Πρόεδρου του ΣΕΕΝ κ. Δ. Θεοδωράτου

Προκλήσεις και ακτοπλοϊκή κίνηση Οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας, η πράσινη μετάβαση, η...

SPIRIT SUPPLIES: Τα μυστικά για το καλύτερο τσουρέκι!

Χρησιμοποιήστε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας. Επιλέξτε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης,...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά συνεδριάζει στις 29 Απριλίου

Ειδική συνεδρίαση του Σώματος,  θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29-4-2024 και ώρα...